Pe cine plătești mai întâi când îți intră salariul?

  • 13 oct. 2020, 16:06
  • 539

Poate te gândești că trebuie să plăteșți cu prioritate rata la bancă sau chiria? Ori facturile de utilități, cumpărături și plinul la mașină? Sau plătești cu prioritate avansul pentru vacanța următoare? NU! Prima dată trebuie să te plătești pe TINE! Desigur, toate datoriile trebuie plătite la scadență, conform obligațiilor asumate. Dar prima dată trebuie să te plătești pe tine. Ce înseamnă asta?

Majoritatea celor care își fac un buget de venituri și cheltuieli probabil au acest obicei pentru a vedea câți bani rămân pentru ei la finalul lunii. Greșit! Bugetul este necesar să te asiguri în primul rând că te plăteșți pe tine și, funcție de asta, să vezi ce cheltuieli îți permiți. Unii spun că sunt plățiți în ziua salariului. Greșit, acelea sunt venituri încasate care se pot duce pe cheltuieli și poate TU nu mai rămâi cu nimic la final. Degeaba faci bani dacă TU nu ai bani și nu te plătești pe tine prima dată! Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când întră salariul este să te plătești pe tine într-un cont separat, adică înainte de a plăti facturi, rate și alte servicii necesare, este important să pui un procent din venituri deoparte și abia apoi să plătești restul.

Tu pe ce loc ești în viața ta?

David Bach, autorul cărții de educație financiară „The automatic millionaire”, care s-a vândut în peste 2 milioane de exemplare, ridică o întrebare foarte interesantă: Tu pe ce loc eșți în viața ta? Te provoc să-ți centralizezi toate cheltuielile pe ultimele 3 sau 6 luni. Dacă nu ai o evidență clară, este momentul să începi și să listezi descrescător cele mai importante categorii de cheltuieli. Dacă faci asta, probabil o să regăsești în capul listei banca, supermarketul, utilități, vestimentație, cheltuieli pentru copii sau pentru divertisment.

Scrie-ți numele cu litere de tipar în capul listei. Oricât de puțin ai reuși să te plăteșți, e un pas important și obiceiul contează enorm. Aplică această regulă sfântă, încât să devină un automatism natural.

Crezi că nu poți? Sau că nu ai de unde?

Dacă mâine copilul tău se îmbolnăvește și are nevoie de medicamente pentru următoarele 3 luni, oare o să faci rost de bani? Eu cred că da, pentru că o să faci o analiză mai strictă a cheltuielilor, o să strângi cureaua și o să economisești.

Dacă, de luna viitoare, guvernul ar majora impozitul pe venit sau taxa pe valoare adăugată cu 10%, ce crezi că se va întâmpla? Cu siguranță ai fi nemulțumit, dar vei strânge din dinți și vei plăti.

Dacă îți vei plăti furnizorii de utilități sau banca cu întârziere, ce crezi că se va întâmpla? Imediat după scadență vei primi telefoane și notificări privind întârzierea de plată. Probabil primești de la aceștia notificări chiar înainte de scadență, astfel încât să NU UIȚI.

Tu, ce faci? Ești revoltat când te uiți în oglindă pentru că nu te-ai plătit prima dată pe tine? Trimiți notificări către propria conștiința dacă NU ai pus bani deoparte pentru tine?  

Mai puternic financiar și mental. Muncește pentru tine!

Probabil cel mai important sfat de educație financiară: plătește-te pe tine primul! Odată dezvoltat acest obicei, apar o serie de beneficii. Pe termen scurt, CONSTRÂNGEREA! Cum, constrângerea este un beneficiu? În acest context, da! Prima dată te plăteșți pe tine, iar apoi apare constrângerea de a acoperi restul cheltuielilor. Această constrângere te va determina să muncești mai mult, să cauți soluții, să fii mai activ și mai atent în privința banilor.

Dacă investești inteligent fondurile tale, beneficiile pe termen mediu-lung sunt independența financiară. Poți avea grijă de sănătatea și educația familiei tale indiferent de alte probleme mai grele în viață: o boală, divorț sau decesul partenerului. Cu alte cuvinte, dacă te plăteșți pe tine primul, în timp o să devii mai puternic din punct de vedere financiar și mental.

În schimb, dacă te plătești ultimul sau deloc, devii tot mai slab. Deoarece nu acumulezi economii și investiții diversificate, timpul trece, iar corpul devine din ce în ce mai slab, adică capitalul uman și capacitatea de a face bani se diminuează! De aceea, poți deveni vulnerabil în fața problemelor, iar eșecul va fi de nesuportat, pentru că realizezi că puteai face ceva, dar nu ai făcut: să te plătești pe tine mai întâi!

Muncești pentru angajator, pentru stat, pentru bancă, pentru mâncare, pentru haine și pentru confort. Dar pentru tine NU muncești? Din cele 8 – 9  ore de muncă pe zi, te provoc să muncești măcar o oră pentru tine!

Rămâi alături de noi! În episodul următor vorbim despre regula 20-50-30 și noi principii pentru dobândirea independenței financiare.

Până atunci, nu uita! Banii sunt întotdeauna în mișcare. Fii înțelept și fă-i să lucreze pentru tine, familia și afacerea ta.