Munca la distanță va fi reglementată de Codul Muncii

  • 21 mai 2020, 8:41
  • 549

Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului a aprobat, astăzi, un proiect de lege cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada Stării de urgență în sănătate publică și modificarea Codului Muncii care reglementează organizarea muncii la distanță. 

În proiect, este prevăzută stabilirea îndemnizației unice în mărime de 16.000 de lei angajaților infectați cu COVID-19 din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică, instituțiilor și subdiviziunilor medicale subordonate MAI, Ministerului apărării, Administrației naționale a penitenciarilor, instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești, de asistență medicală urgentă prespitalicească, de asistență medicală, transmite știri.md. 

La fel, se propune stabilirea sporului lunar de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate în mărime de pînă la un salariu de bază personalului din prima linie în lupta cu COVID-19. 

În proiect sînt stipulate condiții pentru asigurarea finanțării stabile a instituțiilor medico-sanitare, pentru asigurarea prestării calitative a serviciilor medicale, asigurarea onorării obligațiilor față de personalul medical, asigurarea cheltuielilor regie, etc. 

De asemenea, sînt prevăzute modalități de a accelera procedurile de achiziționare a bunurilor, serviciilor și lucrărilor necesare pentru a face față crizei legate de COVID-19. 

Proiectul mai prevede că în luna iunie ”Poșta Moldovei” va distribui la domiciliu pensiile și alocațiile sociale de stat. 

Proiectul de lege urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului.