Mai puțin de jumătate din femei au un loc de muncă la nivel mondial

  • 21 oct. 2020, 12:49
  • 915
  • 4

Mai puțin de jumătate din femei sunt pe piața muncii la nivel mondial, un decalaj în raport cu situația bărbaților care nu s-a schimbat foarte mult în ultimii 25 de ani, conform raportului cincinal privind situația femeii, dat publicității marți de ONU, informează dpa și Fundația Thomson Reuters. 

Conform raportului Femeile Lumii 2020, document care abordează problematica din șase perspective (populație și familie, educație, autonomie economică și drept de proprietate, puterea de a lua decizii și violența la adresa femeilor și a fetelor), 47% dintre femeile care au vârstă legală de muncă au un serviciu, comparativ cu 74% dintre bărbați. Acest decalaj este similar cu cel din 1995.

Procentul este și mai scăzut în țările din sudul Asiei, nordul Africii și vestul Asiei, unde mai puțin de 30% din femei sunt pe piața muncii. 

Pandemia noului coronavirus va crește probabil diferențele de gen, întrucât afectează locurile de muncă ocupate deseori de femei, cum ar fi munca casnică plătită, serviciile alimentare și comerțul cu amănuntul. Potențialul economic al femeilor este, de asemenea, temperat de munca domestică și de îngrijire neremunerată, pentru care femeile consumă aproximativ de trei ori mai multe ore pe zi decât bărbații. Acest tip de muncă s-a intensificat în timpul pandemiei. De asemenea, pandemia reduce accesul femeilor la îngrijirea sănătății reproductive și le ocupă mai mult din timp, deoarece trebuie să aibă grijă de copii ca urmare a închiderii școlilor, se arată în raport. Potrivit datelor din 38 de țări și teritorii, femeile sunt mai susceptibile să se infecteze decât bărbații, cel mai probabil deoarece aproximativ 70% din lucrătorii în domeniul sănătății sunt femei. 

Totodată, proporția femeilor în funcții de conducere este aproape aceeași cu cea din 1995. Încetinirea progresului situației femeilor este determinată de munca neplătită pe care femeile o depun acasă. În rândul femeilor singure cu vârsta cuprinsă între 25 și 54 de ani, patru din cinci au un loc de muncă, dar dacă au un partener și un copil, rata scade sub jumătate.