Indemnizații pentru urmașii celor decedați în lupta cu coronavirusul

  • 22 iun. 2020, 11:44
  • 1 007

Urmașii personalului medical de­cedat ca urmare a desfășurării activității în lupta cu COVID-19 ar putea primi o indemnizație spe­cială.

Conform unui proiect de lege, personal medical se consideră medicii și asistentele medicale. Dreptul la indemnizație poate fi acordat: soțului supraviețuitor, pentru o perioadă de cinci ani; copiilor până la vâr­sta de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate şi superior), până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani; în cazul în care nu vor exista urmaşi specificați supra, indemnizația se propune a fi acordată unuia dintre părinți, dacă cel decedat era singurul întreținător al lor.

Potrivit proiectului, baza de calcul a indemnizației o va constitui venitul lunar realizat și declarat în ultimele 12 luni ca­lendaristice premergătoare lunii decesului. Lunile concediului medical se substituie cu același număr de luni calendaristice imedi­at premergătoare perioadei incluse în cal­cul. Se prevede că cuantumul indemnizației pentru soțul supraviețuitor se va calcula în mărime de 50% din baza de calcul; în cazul copiilor – în mărime de 75% pentru fiecare urmaș; în cazul părinților – în mărime de 50% din baza de calcul. Se propune a pre­vedea că cuantumul indemnizației calcula­te nu va putea fi mai mic de 50% din mări­mea salariului mediu lunar pe economie.

În cazul aprobării proiectului, cererea pentru stabilirea indemnizației se va depu­ne la organul teritorial de asigurări sociale. Indemnizația se va stabili din ziua decesu­lui, dacă cererea şi actele necesare vor fi depuse în termen de 90 de zile de la aceas­tă dată. Plata indemnizației se va efectua lunar, din bugetul de stat. Dispozițiile fina­le și tranzitorii ale proiectului prevăd că le­gea poate intra în vigoare la data publicării acesteia și stabilesc că, în cazul deceselor survenite după data de 7 martie 2020 și până la data intrării în vigoare a proiectu­lui de lege, indemnizațiile se vor stabili din data decesului, cu condiția depunerii cere­rii pentru stabilire în termen de 90 zile de la data intrării ei în vigoare. 

Federația „Sănătatea” insistă asupra unor modificări

Federația Sindicală „Sănătatea” a exa­minat proiectul de lege cu privire la acor­darea indemnizației urmașilor persona­lului medical decedat. În acest context, Federația insistă asupra unor modificări la documentul elaborat de ministerul de re­sort. Sindicaliștii solicită ca Articolul 1 să fie expus într-o redacție nouă, cu următo­rul conținut:

„Articolul 1. În sensul prezentei legi, personalul medical care participă la acțiuni medicale împotriva COVID-19, se conside­ră medicii, farmaciștii, personalul medical mediu și inferior, implicați în activitățile de combatere a pandemiei COVID-19”.

„Această solicitare are ca scop asigura­rea cu indemnizație a tuturor lucrătorilor din instituțiile medicale, implicați în lupta cu pandemia COVID-19 (de exemplu: fel­ceri, infirmiere, șoferi de ambulanțe etc.)”, a explicat Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „Sănătatea”.

De asemenea, articolul 2, alin. (2), pri­ma linie, sintagma „5 ani” se va substitui cu textul: „pe perioada de timp egală cu anii rămași până la stabilirea pensiei pentru li­mită de vârstă a celui decedat, dar nu mai puțin de cinci ani”. Scopul acestei modifi­cări este egalarea persoanelor decedate ca urmare a îmbolnăvirii cu virusul COVID-19 cu cele decedate la locul de muncă în urma unui accident de muncă în condiții gene­rale.

Articolul 3, alin. (1), se va expune în ur­mătoarea redacție: „(1) Baza de calcul a indemnizației o constituie venitul mediu lunar, realizat în ultima lună deplină lucra­tă”.  Această propunere are drept scop să asigure cu indemnizație toți lucrătorii me­dicali, indiferent de timpul lucrat în ultima funcție deținută.

Proiectul respectiv a fost elaborat și făcut public de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pe pagina elec­tronică particip.gov.md pentru a fi supus dezbaterilor publice.