Flocea: 1,5 milioane lei sechestrați de ARBI în dosarul fraudei bancare

  • 26 feb. 2020, 12:38
  • 615

Fondul Monetar Internaţional va sprijini în continuare Republica Moldova, în particular Centrul Naţional Anticorupţie şi Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI), în eforturile de recuperare a banilor sustraşi în urma devalizării sistemului financiar-bancar.

Un anunț în acest sens a fost făcut de reprezentantul FMI în Republica Moldova, Volodymyr Tulin în cadrul unei noi întrevederi cu directorul CNA Ruslan Flocea şi şeful ARBI Sergiu Carapunarl, transmite Știri.md

Șeful CNA a menţionat că Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale se află într-un proces activ de identificare şi indisponibilizare a bunurilor şi activelor provenite din infracţiuni. 

„În prezent, Agenţia notifică circa 3 miliarde de lei – suma totală a bunurilor pe care s-a aplicat sechestru în urma investigaţiilor financiare paralele, iar jumătate din aceşti bani, adică aproximativ 1,5 miliarde de lei, sunt banii secehestraţi în dosarele fraudei bancare", a notat Flocea. 

La momentul actual, ARBI cooperează intens cu omologii de peste hotare prin schimb de informaţii şi de date, însă toată această activitate ar putea deveni mai eficientă după implementarea unui Sistem informaţional automatizat care va permite activizarea proceselor de recuperare.

Tulin a apreciat şi paşii înregistraţi de ARBI în privinţa creării conceptului  Sistemului informaţional automatizat care va integra o bază de date naţională despre bunurile infracţionale şi statutul acestora în diferite faze ale procesului de recuperare şi valorificare a lor. 

Reprezentantul FMI s-a arătat convins că acest Registru al bunurilor infracţionale va permite Agenţiei să coopereze  inteligent şi operativ cu toţi furnizorii de date relevante despre bunurile infracţionale, ceea ce va permite recuperarea şi valorificarea acestora în folosul statului.