Expert economic: Lunile august şi septembrie, critice în ceea ce ține de plata salariilor

  • 12 iun. 2020, 14:35
  • 1 422

În luna iunie nu sunt probleme la plata salariilor, pentru că Guvernul s-ar putea împrumuta pe piaţa internă, dar lunile august şi septembrie sunt critice, pentru că Guvernul este izolat pe plan internaţional.

Declaraţia a fost făcută la emisiunea Punctul pe AZi de la postul TVR Moldova de către expertul economic Veaceslav Ioniţă, transmite Știri.md.

Potrivit expertului IDIS Viitorul, la sfîrşitul săptămânii, în spitalele din Republica Moldova vor fi internaţi mai mulţi bolnavi de coronavirus decât în România, care are o populaţie de şase ori mai mare, iar acest lucru înseamnă falimentul a tot ce s-a făcut până acum.

„Aceasta dovedeşte incapacitatea Guvernului de a gestiona criza. Altă soluţie decât Uniunea Europeană şi România nu avem. Dacă nu rupem acum izolarea internaţională...în criză, toate guvernele au un singur instrument - te împrumuşi ca să ajuţi populaţia şi agenţii economici. Altă soluţie nu a inventat niciun guvern”, a spus Veaceslav Ioniţă.

Acesta a mai precizat că tot ajutorul pe care Guvernul Republicii Moldova este de 25 de ori mai mic decât ar trebui să fie, în condiţiile în care nu are nici aceşti bani, transmite TVR Moldova.

Deputatul PPDA Vasile Năstase a menţionat că partidul pe care îl reprezintă a contactat colegii de la PAS pentru a susţine moţiunea depusă împotriva Guvernului.

„În primul rând, trebuie să cadă acest Guvern. Moţiunea va fi înregistrată imediat după ce vom primi acceptul colegilor de la PAS. Dacă vom întruni condiţiile legale, moţiunea va fi dezbătută”, a spus Vasile Năstase.

Potrivit deputatului, dacă actualul Guvern nu va fi demis acum va rămâne în funcţie încă 8-9 lluni, ceea ce ar însemna o catastrofă pentru Republica Moldova.

Sergiu Sîrbu, deputat al grupului „Pro Moldova” a menţionat în cadrul emisiunii că este nevoie de alt Guvern, actualul Executiv fiind unul eşuat.

„Este nevoie de un Guvern anti-criză, profesionist, în care nimeni să nu se implice, pentru ca această criză să fie soluţionată conform tuturor standardelor. Mulţi se gândesc acum la campania electorală, dar nu acest cost”, a spus Sergiu Sîrbu, care a menţionat că trebuie lăsate deoparte divergenţele politice şi căutate soluţii pragmatice.