După formula UE, salariul minim în țară ar trebui să fie patru mii de lei

  • 5 feb. 2020, 15:44
  • 2 100
  • 6

Nu demult, Comisia Europeană, or­ganul executiv al UE, a inițiat o cam­panie de consultări cu partenerii so­ciali, patronate și sindicate, privind introducerea unui salariu minim garantat la nivelul întregii Uniuni Europene. Conducerea Comisiei și-a exprimat dorința ca fiecare lucră­tor din UE să aibă un salariu minim echitabil care să-i permită un trai decent, indiferent de locul unde muncește.

Potrivit unui comunicat de presă al Co­misiei Europene, nu se are în vedere sta­bilirea unui salariu minim universal, ci de a se adopta o formulă de calcul a salariu­lui minim european, ținându-se cont de tradițiile naționale, și care ar avea impact în două moduri. Pe de o parte, s-ar impu­ne un salariu minim statelor membre, iar pe de altă parte, ar schimba modul în care se stabilește. Salariul minim ar urma să fie calculat în proporție de 60 la sută din sa­lariul mediu pe economie din fiecare țară membră a UE.

Dacă s-ar aplica formula europeană de calculare a salariului minim în țara noastră, atunci un lucrător din Republica Moldova ar trebui să ridice lunar un venit de peste patru mii de lei. Aceasta, deoarece salariul mediu lunar la noi, potrivit ultimelor date statistice oficiale, este de 7385 de lei.

Din păcate, în țara noastră, salariul mi­nim nu a fost modificat de la 1 octombrie 2014, când a fost stabilit în mărime de 1000 de lei.

Potrivit lui Sergiu Iurcu, șef adjunct al Departamentului protecție social-econo­mică al Confederației Naționale a Sindica­telor din Moldova, CNSM și-a manifestat în repetate rânduri îngrijorarea în legătură cu nivelul scăzut al salariului minim pe țară și a insistat pentru majorarea acestuia. El a specificat că, în conformitate cu prevederi­le Legii nr.1432 din 28.12.2000, privind mo­dul de stabilire și reexaminare a salariului minim, Guvernul, împreună cu patronatele și cu sindicatele, trebuie să examineze, cel puțin o dată pe an, majorarea cuantumu­lui salariului minim, ținându-se cont de evoluția indicelui prețurilor de consum, al salariului mediu pe economia națională în perioada de referință, a volumului produ­sului intern brut, de productivitatea muncii, precum și de mărimea valorică a minimului de existență.

Necesitatea creșterii salariului minim în țara noastră este dictată, în primul rând, de faptul că, din momentul stabilirii mărimii acestuia în valoare de 1000 de lei, acum mai bine de cinci ani, indicele prețurilor de consum a sporit cu aproape 30 de procen­te. Este grav că salariul minim nu acoperă nici 50 la sută din minimul de existență, care a crescut față de 2014 cu aproape 25 de procente și constituie, conform ulti­melor date oficiale, 2028 de lei.

Salariul minim nu acoperă nici jumătate din minimul de existență

Totodată, în perioada de referință, cuan­tumul minim garantat al salariului în sec­torul real a ajuns la 2775 de lei, adică de aproape trei ori mai mare decât salariul mi­nim pe țară, ceea ce creează o discrepanță mare la nivelul garanțiilor minime din sec­torul real și cel bugetar.

De asemenea, este inadmisibil ca nive­lul salariului minim să fie mai jos decât cel al pensiei minime pentru limită de vârstă, care se ridică la 1079 de lei.

Salariul minim din Republica Moldova este cel mai mic din regiune, de aproxi­mativ 50 de euro.  Pentru comparație, în România, acesta constituie echivalentul a peste 280 de euro. De aceea, CNSM pledează pentru majorarea salariului mi­nim pe țară până la nivelul minimului de existență și o ulterioară stabilire a acestuia în raport de 50 la sută din salariul mediu pe economie.