Controalele de stat la întreprinderi s-au redus în 2019 - studiu

  • 4 mar. 2020, 12:49
  • 462

Măsura în care intervine statul în activitatea întreprinderilor s-a micșorat în 2019, iar antreprenorii au mai multă încredere în reformele din mediul de afaceri. 

Aceasta arată studiul „Costul reglementării de stat a activității de întreprinzător”, care evaluiază situația întreprinderilor din R. Moldova în raport cu statul, de peste 15 ani, notează Noi.md cu referire la agora.md. 

Datele studiului arată că în ceea ce privește inspecțiile, în 2019, întreprinderile au simțit presiuni mai mici: 40% dintre respondenți au declarat că ar fi avut loc mai puține inspecții, iar 12% - spun contrariul. Cel mai mult s-a micșorat proporția întreprinderilor inspectate de pompieri și de Inspectoratul de Stat al muncii. 

În cele mai multe cazuri, întreprinderile sînt amendate în urma inspecțiilor efectuate de Protecția Consumatorului, arată datele. Totodată, managerii spun că li se solicită mai puțină documentație. 

Studiul arată că 31% din întreprinderi au o licență. 21% dintre acestea au întîmpinat dificultăți de a o obține. Totuși, indicele este mai mic decît oricînd. Totodată, 38% dintre întreprinderi trebuie să obțină autorizații sanitare. Tot atîtea întreprinderi fac plăți voluntare și dau mită, arată studiul. 

În cursul anului 2019, aproape fiecare a doua întreprindere a fost vizitată de inspectorii Serviciului Fiscal de Stat. Respondenții spun că durata vizitelor a crescut, în mediu, de trei ori. Și numărul întreprinderilor amendate a crescut – circa 50% (în 2018 indicele constituia 31%). Datele arată că 1 din 10 întreprinderi au dat mită, în acest sens. 

Unul din patru antreperenori spun că condițiile de import au devenit mai dificile. 18% spun că din contra. 13% dintre antreprenori au dat mită pentru facilitarea procedurilor vamale, iar 28% dintre importatori au întîmpinat dificultăți. 

46% dintre respondenți sînt de părere că legea este aplicată selectiv, alții 22% dintre antreprenori sînt de acord parțial cu această afirmație. Și doar 8% cred că toate întreprinderile beneficiază de un tratament egal în fața legii. 

Studiul a fost realizat de Grupul Banca Mondială cu suportul Ministerului Economiei.