Cel mai mare producător de zahăr din țară își suspendă activitatea

  • 24 oct. 2019, 16:42
  • 1 490

Activitatea fabricii de zahăr din Fălești a companiei Sudzucker Moldova va fi sistată până în aprilie 2021, ceea ce presupune suspendarea temporară a activității, menținând în același timp toate capacitățile de producție într-o stare de operabilitate deplină.

Potrivit administraţiei companiei, decizia de a sista activitatea fabricii de zahăr din Fălești a fost luată din cauza reducerii considerabile a vânzărilor de zahăr moldovenesc, în primul rând pe piața internă, transmite Mold-street.com.

Criza de pe piaţa zahărului

"În ultimul an, zeci de mii de tone de zahăr de contrabandă au intrat pe piața moldovenească, cea mai mare parte fiind vândută cu amănuntul de către deținătorii de patente comerciale. De asemenea, din cauza crizei de supraproducție și a scăderii prețurilor pe piața europeană a zahărului, exportul de zahăr din Moldova a scăzut semnificativ în cadrul cotelor preferențiale ale UE", se arată într-un comunicat de presă al Sudzucker Moldova.

În plus compania moldo-germană susţine că actuala situație de criză este agravată și de acțiuni anticoncurențiale ale concurenților de pe piață.

Pierderi de 100 milioane lei

În pofida măsurilor anti-criză întreprinse, pierderile Sudzucker Moldova în 2018 au depășit 100 de milioane de lei.

Conform estimărilor preliminare, anul 2019 va fi, de asemenea, neprofitabil pentru companie.

Sistarea activității fabricii de zahăr din Fălești va reduce la minimum costurile de producție și operare. Or costul zahărului produs în Fălești este semnificativ mai mare decât în Drochia, deoarece aici se foloseşte ca combustibil păcura.

„Sistarea temporară a activității fabricii de zahăr din Fălești este o decizie foarte dificilă pentru companie”, a declarat Alexander Koss, președintele Consiliului de administrație al Sudzucker Moldova. 

Totodată el speră că situaţia de pe piaţă se va stabiliza și fabrica de zahăr din Fălești va fi dată din nou în exploatare.

"La moment, încercăm să mobilizăm la maxim eforturile, optimizând costurile și chiar întreprindem măsuri netradiționale pentru a aduce compania într-un mod de funcționare rentabil. Astfel aproximativ o treime dintre angajați vor continua să lucreze la fabrica care și-a sistat activitatea, iar unora dintre specialiști li se vor oferi locuri de muncă în alte departamente ale companiei. Celorlalți colegi li se vor propune locuri de muncă în alte întreprinderi cu capital străin... Mulți dintre aceștia doresc să fie eliberați din funcție pe motivul reducerii de personal, astfel, beneficiind de plăți compensatorii", a explicat Alexander Koss.

Altfel spus angajaţilor li se oferă soluţii în această perioadă dificilă.

Menţionăm că după sistarea activităţii fabricii de zahăr de la Făleşti, în Republica Moldova mai activează doar două fabrici; una la Drochia ce aparţine Sudzucker Moldova, iar alta la Cupcini deţinută de compania moldo-poloneză Moldova Zahăr.