BNM explică riscurile pe care le comportă produsele financiare

  • 16 mar. 2020, 12:13
  • 557

Riscul reprezintă probabilitatea sau amenințarea de deteriorare, vătămare, pierdere sau orice altă situație adversă, cauzată de vulnerabilități externe sau interne, și care poate fi evitată prin anumite acțiuni preventive.

Informații despre riscurile pe care le comportă produsele financiare sunt publicate de către Banca Națională a Moldovei în contextul campaniei de informare lansate împreună cu Comisia Națională a Pieței Financiare în cadrul proiectului de educație financiară „Învață. Dă sens banilor”, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Riscurile financiare constau în deteriorarea valorii economiilor sau investițiilor pe care le deținem sau creșterea neașteptată a plăților aferente contractelor de credit în care ne-am angajat. Un produs financiar poate prezenta mai multe riscuri în același timp.

BNM prezintă câteva exemple de produse financiare și câte un tip de risc care le este specific: Creditul de consum – când ratele de dobândă cresc, plata lunară într-un credit cu rată flotantă se majorează (riscul ratelor de dobândă); Creditul ipotecar – când valuta locală se depreciază, plata lunară într-un credit acordat în valută străină crește (riscul valutar); Investițiile (imobil, acțiuni) – valoarea investițiilor scade când sunt schimbări economice sau se micșorează cererea (riscul de piață); Depozitul bancar – când inflația depășește randamentul obținut de depozit, valoarea reală a acestuia scade (riscul legat de inflație).

Prin procurarea produselor de asigurare persoana se poate proteja contra anumitor tipuri de riscuri, cum ar fi riscul legat de incendierea imobilului. Dar dacă este vorba despre riscuri financiare, măsurile de protecție sunt mai complexe și depind de capacitatea de înțelegere a produselor financiare. Și în acest sens, pot fi luate în considerare mai multe acțiuni atunci când persoana interacționează cu sistemul financiar. De exemplu, persoana trebuie să analizeze tendințele economice, inclusiv perspectivele inflației și impactul asupra economiilor și investițiilor. Să studieze minuțios contractele ca să cunoască ce penalități va avea dacă nu-și onorează la timp obligațiile. Să acumuleze economii din care să achite rata la credit, dacă își pierde locul de muncă sau cresc ratele de dobândă. De asemenea, nu este indicat să acceseze produse care nu corespund situatei financiare personale.

Persoanele cu un nivel redus de educație, cele cu venituri mici sau grupurile marginalizate sunt cele mai expuse riscurilor financiare. Înțelegerea vagă a produselor financiare poate determina o stare financiară și mai precară, în care o bună parte din venituri vor fi destinate, de exemplu, achitării ratelor la credite. Dacă nu sunt clare pe deplin condițiile în care se oferă un produs financiar, mai bine ar fi ca persoana să renunțe sau să ceară sfatul unui prieten sau al unei rude.