Bani pentru eficiență energetică

  • 6 apr. 2020, 15:38
  • 820

Toate grădinițele, școlile și instituțiile medicale din țară vor fi asigurate cu izolare termică. Pentru implementarea proiectului de eficiență energetică, țara noastră va împrumuta câte 30 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. De asemenea, 15 milioane de euro, fonduri nerambursabile, urmează a fi obținute de la Platforma de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene. Un proiect de hotărâre care prevede inițierea negocierilor pentru semnarea contractului de finanțare a fost aprobat în ședința de miercuri a Guvernului.

Lucrările vor începe în al treilea trimestru al acestui an, iar pentru inițierea proiectului din bugetul de stat pentru 2020 au fost alocate 22,5 milioane de lei, a precizat ministrul Economiei, Sergiu Railean.

"Proiectul hotărârii are ca scop inițierea negocierilor proiectului contractului de finanțare, care prevede acordarea unui împrumut Republicii Moldova din partea Băncii Europene de Investiții, în valoare de 30 de milioane de euro, pentru implementarea proiectului ”Eficiență energetică în Republica Moldova”, care este orientat pentru crearea unui instrument financiar necesar pentru reabilitarea energetică a fondului imobiliar al Republicii Moldova, ce cuprinde clădiri publice deținute de autoritățile publice centrale, în mare parte, instituții spitalicești de importanță națională, cât și cele deținute de autoritățile publice locale", a spus el.

Premierul Ion Chicu a menționat că astfel de proiecte sunt vitale pentru țara noastră:"Eficiența energetică rămâne prioritate, indiferent de evoluția prețurilor la carburanți și petrol. Noi ne gândim și la protejarea climei".

Finalizarea proiectului este preconizată în trimestrul trei al anului 2024.