Antreprenorii care pot accesa Programul de subvenționare a dobânzilor

  • 19 iun. 2020, 8:45
  • 879

Parlamentul a adoptat în două lecturi proiectul de lege prin care sunt extinse categoriile agenților economici beneficiari ai Programului de subvenționare a dobânzilor.

Ministerul Finanțelor, care este autorul proiectului, menționează că prin această inițiativă se urmărește asigurarea accesului mai multor agenți economici cu lichidități în condițiile crizei existente și prevede soluții optime adiționale de susținere, transmite Știri.md cu referire la IPN.
Ministrul finanțelor, vicepremierul Serghei Pușcuța, a declarat în plenul Parlamentului că se propune includerea în Program a agenților economici creditați de către organizațiile de creditare nebancare. 

La fel, se propune majorarea sumei creditelor pentru care se subvenționează dobânda, de la trei la șase fonduri de salarizare lunare. 

O altă propunere ține de revizuirea condițiilor aplicate programului de rambursare a taxei pe valoare adăugată în vederea simplificării și creșterii accesibilității la program. Este vorba despre excluderea acelei limitări de un singur fond de retribuirea muncii echivalent cu luna februarie 2020.

Proiectul mai prevede acordarea posibilității depunerii cererii în cadrul Programului de subvenționare a dobânzilor pentru fiecare lună calendaristică separat, dar și cumulativ pentru două sau mai multe luni.

Proiectul mai prevede și împuternicirea Serviciului Fiscal de Stat cu funcții de exercitare a verificărilor aferente corectitudinii mărimii subvenției acordate întreprinzătorilor și organizațiilor necomerciale care au instituit șomaj tehnic sau staționare și a corectitudinii mărimii subvenției acordate în cadrul programului de subvenționare a dobânzilor.

Programul constă în acordarea suportului întreprinderilor care contractează credite din sectorul financiar, prin compensarea sumei dobânzii lunare achitate.