Amenzi aplicate în perioada stării de urgență: Ce riști dacă nu plătești

  • 27 mai 2020, 16:04
  • 1 194

Poliția a aplicat amenzi în valoare totală de 44 de milioane de lei pentru nerespectarea prevederilor Stării de Urgență, dintre care doar patru milioane au fost achitate.

Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, în cadrul emisiunii Puterea a Patra, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.info.

„Pe parcursul Situației de Urgență și până la ziua de astăzi, au fost înregistrate 2.253 procese verbale. Din acestea, au fost contestate 288, în 99 de cazuri a fost lăsată în vigoare decizia organelor de poliție, 22 de cazuri au fost abandonate, deoarece s-a găsit că au fost întocmite incorect procesele verbale, 107 rămân în examinare. Amenzile aplicate sunt de peste 44 de milioane de lei, iar amenzile achitate sunt în jur de 4 milioane de lei. Diferența aceasta este deoarece mulți au achitat în primele 72 de ore 50% sau am încheiat un acord de recunoaștere. În aceste cazuri amenda constituie 1/3 din sumă”, a declarat Pavel Voicu.

Totodată, ministrul Voicu a precizat că persoanele au termen pentru achitarea amenzii, care constituie un an de zile.

„Dacă nu vor achita amenda în termen de un an de zile, poliția va întocmi următoarele măsuri necesare pentru a impune persoanele să achite. Totodată au fost și persoane care au fost amendate pentru că nu au respectat regimul de autoizolare. În acest caz se are în vedere suspendarea pentru 2 luni a plății, având în vedere că persoanele erau în autoizolare și în imposibilitate de a achita”, a conchis Voicu.

Amintim că la data de 17 martie Parlamentul a instituit stare de urgență în Republica Moldova, pentru 60 de zile, adică din 17 martie 2020 și până în 15 mai 2020.

În perioada stării de urgență a fost restricționată circulația, instituit regimul special de intrare-ieșire în țară, dar și a unui regim special de circulație în interiorul țării,a fost introdusă măsura de carantină, au fost interzise manifestațiile publice, iar pentru nerespectarea regimului de carantină sau autoizolare la domiciliu, persoanele au fost amendate cu 22.500 de lei.