Înscrierea în clasa întâi, simplă și transparentă

  • 1 apr. 2019, 8:17
  • 2 064

Părinții din municipiul Chișinău își vor putea înregistra online, de astăzi, picii în clasa întâi. Platforma este deja funcțională, iar cererile de înmatriculare pot fi depuse accesând site-ul escoala.chisinau.md.

Proiectul, care funcționează după modelul sistemului «e-grădinița», a fost realizat la inițiativa primarului general interimar Ruslan Codreanu. Edilul-șef vrea ca procesul de admitere să fie mai transparent și speră că odată cu funcționarea platformei e-școală se va pune capăt colectării taxelor neformale în institutiile de învățământ.

“Noi suntem obligați să oferim acces gratuit la educație de calitate și să luptăm cu fenomenul corupției în instituțiile de învățământ din Capitală. Îmi doresc ca înscrierea în clasa I să fie exact ca la grădinițe. Procesul să fie transparent pentru ca fiecare părinte să vadă școala, rândul, numărul copiilor înscriși, dotările pe care le are insittuția și alate informații utile, fără să umble cu actele dintr-un birou în altul”, a menționat primarul general interimar.

Părinții se vor autoriza pe site cu adresa de email, apoi vor alege instituția în care copilul urmeaza sa fie înscris. Ulterior ei vor completata o cerere în care vor fi precizate limba de instruire, IDNP, localitatea, adresa de domiciliu și școala. La formular, părintele va anexa copia buletinului său de identitatea și copia certificatului de naștere al copilului.

Dupa înregistrare, părinții vor putea urmări pe site care este statul cererii. În prima etapă vor fi acceptați picii care corespund adresei, iar în a doua etapă – ceilalți solicitanți. Directorii instituțiilor de învățământ sunt cei care vor examina cererile în ordinea în care au fost depuse. 

Părinții vor primi înștiințări dacă solicitarea nu corespunde adresei, nu au fost anexate toate actele necesare sau nu mai sunt locuri disponibile.

În cazul in care nu a fost accepați, părinți pot raporta abuzul. Nerespectarea rândului și a procedurilor legale vor fi vizibile în sistem, iar directorii care vor încălca metodologia de înscriere vor fi sancționați. 

“Ca și orice reformă, care vine cu ceva nou, poate crea repulsie și nedorință de implementare la început, dar eu voi monitoriza ca platforma e-școală să fie încă un proiect de succes al administrației pe care o conduc.”, a precizat Ruslan Codreanu.

Elaborarea platformei de înregistrare online a copiilor în clasa întâi a durat 6 luni. Proiectul a fost realizat de echipa Studii.md și a costat Primăria Chișinău 89 000 lei.