Ce greșeli se comit la primele locuri de munca part time

  • 5 авг. 2019, 10:57
  • 1 039

Iată cele mai frecvente greșeli pe care tinerii le fac la primele lor locuri de munca part time, dar și soluțiile prin care poți face față fiecărei stângăcii cu profesionalism.

Ajungi cu întârziere la o întâlnire programată dis-de-dimineață, uiți să-i trimiți superiorului tău un e-mail important, nu-ți mai amintești exact cum decurgeau anumite proceduri care-ți fuseseră explicate cu doar 24 de ore înainte. Primele zile la un prim job pot fi intimidante, confuze și copleșitoare. Iar niște locuri de munca part time pe perioada verii, deși par la prima vedere mai puțin solicitante, nu sunt lipsite de provocări.

Mai jos îți prezentăm câteva dintre problemele de care te poți lovi!

Subestimezi durata drumului către job

În primele zile tinzi să aproximezi greșit timpul pe care-l vei petrece în drum spre birou. Poate mijloacele de transport nu vor veni cu regularitatea pe care o anticipezi, poate traficul va fi unul intens la primele ore, iar exemplele pot continua. Dacă ai comis-o într-o zi, atunci tot ce poți face pentru a preveni să fii perceput drept un neprofesionist, e să încerci să te ferești, pe cât posibil, de repetarea acestei gafe.

Recomandarea noastră: Încearcă să mai adaugi 10 – 15 minute la timpul pe care tu-l estimezi pentru a te asigura că nu vei mai repeta greșeala.

Nu ești proactiv la locul de muncă

Chiar dacă ai optat pentru locuri de munca part time, te-ar tenta ideea ideea unui job full-time pe aceeași poziție. În acest caz nu mai e de ajuns doar să fii punctual și să-ți îndeplinești sarcinile, ci este obligatoriu să fii și proactiv. Poate acest lucru nu-ți va veni natural în primele săptămâni în care încerci să determini ritmul de lucru, dar după acea perioadă ar fi bine să începi să vii cu idei pentru a îmbunătăți anumite procese, dar și să cauți soluții creative pentru diverse probleme.

Recomandarea noastră: Folosește-te de primele zile pentru a observa și profită de ocaziile în care-ți poți exprima părerea pentru a schimba în bine anumite aspecte atât pentru tine, cât și pentru colegii tăi.

O greșeală care-ți afectează imaginea chiar și la locuri de munca part time: te consideri atotștiutor

Nu e nimic greșit în a fi sigur pe tine și pe propriile forțe, însă de multe ori este o graniță foarte fină între această atitudine și cea în care te așezi pe un piedestal și refuzi să soliciți sfaturi sau ajutor. Nimeni nu deține toate secretele unui nou job și nu este nicio rușine să recunoști că ai anumite lacune.

Recomandarea noastră: Încearcă să vii periodic cu întrebări pentru colegii și superiorii tăi. Astfel vei demonstra că ești interesat să progresezi și poate vei ajunge în timp să obții o poziție full-time sau măcar o bună scrisoare de recomandare de la cei cu care ai colaborat pe perioada verii.

Nu-ți dorești feedback de la superiorul tău

Dacă vrei să fii perceput ca un viitor angajat capabil, solicitarea feedback-ului ar putea fi esențială în atingerea acestui obiectiv. Solicitarea feedback-ului trimite un semnal puternic. Ea arată că vrei să te dezvolți profesional și îți permite să obții îndrumarea de care ai nevoie pentru a-ți asuma o mai mare responsabilitate și, în cele din urmă, să obții o ofertă de muncă extrem de atractivă.

Recomandarea noastră: După ce ai terminat o sarcină mai amplă, revino la șeful tău pentru a afla dacă te-ai descurcat bine, dar și dacă mai e loc de îmbunătățiri.