Team building-ul și importanța lui în dezvoltarea angajaților

  • 31 mai 2017, 12:18
  • 1 142

Conceptul de team building a devenit un subiect din ce în ce mai folosit și familiar în companiile din întreaga lume. De ce oare? Pentru că efectele acestui program de activități extra-job sunt pozitive atât asupra participanților cât și asupra performanței întregii companii.

Așadar, merită investit în oameni și în astfel de programe deoarece performanțele vor fi clar îmbunătățite. Team building-ul nu reprezintă o simplă ieșire informală între angajați, cu multă distracție, ci și o modalitate eficientă de a lucrul în echipă.

Cum este perceput team building-ul?

Atunci când se discută despre această temă, părerile sunt mereu împărțite în două tabere: pro și contra.  Pe de-o parte, team building-ul este văzut ca fiind o posibilitate de a crește eficiența angajaților ce trebuie valorificată. De asemenea, toate activitățile ce stau la baza acestui proces sunt de fapt foarte bine gândite de către specialiști, iar rezultatele sunt vizibile. O parte din cei care au avut șansa să participe la un team building consideră că această experiență a fost benefică, deoarece mereu avem câte ceva de învățat. Contrar acestor păreri, sunt persoane ce pretind că au participat la astfel de evenimente ce au fost mai mult o ieșire cu echipa, unde s-au întâmplat și evenimente mai puțin neplăcute, distracția fiind singurul obiectiv. Desigur, nu totul depinde doar de organizare și de cei care supraveghează activitățile, cei mai importanți fiind participanții și caracterul acestora.

Înainte de toate, acesta este un program de formare ce are rolul de a îmbunătăți relațiile dintre angajații unei companii pentru o mai bună cooperare și, implicit, pentru creșterea performanței. Membri oricărui grup trebuie să învețe cum să lucreze în echipă, pentru a putea depăși obstacolele survenite în tot felul de situații capcană. Obiectivele unui team building sunt multiple: îmbunătățirea relațiilor dintre angajați, descoperirea numitorului comun având în vedere sarcinile diferite ale angajaților, dar și personalitățile diferite, rezolvarea conflictelor sau înțelegerea corectă a ceea ce înseamnă apartenența la un grup. Practic, procesul de team building constă în mai multe activități la care participă toată lumea. Acestea au scopul de a scoate la iveală calitățile, dar și defectele fiecărui participant, competitivitatea acestora, viteza de reacție în anumite situații, etc. Pe lângă toate acestea, angajații au șansa să exploreze locuri noi, să vină în contact cu oameni noi și să se relaxeze, departe de grijile serviciului.

Ce asigură reușita unui team building?

Cele mai multe astfel de evenimente se petrec de două ori pe an: vara, în apropierea concediilor, și iarna, în apropierea sărbătorilor. Scenariul pare simplu: se încarcă un autocar sau alt mijloc de transport cu angajații și se pleaca timp de un week-end în afara localității sau chiar a țării.

În realitate, a organiza un team building nu este identic cu a organiza o excursie cu colegii. Inițial, trebuie stabilite obiectivele măsurabile și mai ales tangibile. Există conflicte sau disfuncționalități la nivelul organizației care se doresc rezolvate, există un nivel de cunoaștere scăzut al colegilor, organizația a trecut printr-o perioadă de schimbări majore care trebuie comunicate și impuse și top management-ul încearcă să își arate și fața non-profesională.

Ulterior, în funcție de obiective și buget, se stabilește locația. De cele mai multe ori, este necesară o sală de conferințe sau un spațiu larg acoperit în care să existe scaune și un spațiu larg în aer liber. Accesul la o sală de sport sau la un teren de sport facilitează jocurile de echipă în timpul liber.

Ultima etapă rămâne stabilirea programului. Acesta trebuie să îmbine într-un echilibru perfect timpul petrecut în echipă cu timpul liber, trebuie să nu fie discriminator (bărbații joacă fotbal, femeile fac un grătar, ambele activități presupun muncă în echipă) și nici plictisitor. Înainte de a propune work-shop-urile și jocurile de echipă, trebuie să vă documentați asupra oamenilor care compun echipele respective. Dacă sunt comozi și preferă să stea la o bere discutând, nu propuneți sesiuni de inițiere în tainele alpinismului.

Cea mai importantă caracteristică a programului unui team building trebuie să fie flexibilitatea și previzionarea riscurilor. Organizatorii, oricât de experimentați, trec prin multe încercări: autocar rămas în pană, condiții meteorologice extreme, condiții de cazare mult diferite față de așteptări, drumuri nepracticabile. Important este că oricare dintre acești factori poate constitui un prilej de sudare al echipei infinit mai eficient decât orice work-shop.

Cum evaluăm eficiența unei sesiuni de team building?

Mai în glumă, mai în serios, o sesiune de team building este reușită dacă, odată întorși la serviciu, toți participanții se pot privi în ochi și dacă evenimentul respectiv rămâne în istoria nescrisă a companiei, adică în memoria și povestirile angajaților. Eficiența nu poate fi măsurată imediat, ci ulterior, prin măsurarea gradului de atingere a obiectivelor propuse.