Șomerii din Moldova dați pe mâna primarilor: Vor trebui să presteze servicii de interes comunitar dacă vor ajutoare sociale

  • 19 iul. 2018, 10:06
  • 628

Altfel spus, aceștia vor trebui să muncească la crearea zonelor verzi, plantarea puieților și alte lucrări de îngrijire a acestora, la cosirea ierbii, la deszăpezire sau să facă curățenie în edificiile de menire socială din localitate, reparaţii curente, să care gunoiul etc., dacă asta va cere primarul de la ei.

Guvernul a modificat astăzi Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului social. Noile prevederi se referă la modul de organizare și desfășurare a activităților de interes comunitar de către autoritatea publică locală, drepturile și obligațiile șomerului antrenat în activități de interes comunitar, excepțiile și activitățile care nu necesită calificare profesională etc.

Numărul de ore pentru prestarea activităţilor de interes comunitar se calculează pentru fiecare familie beneficiară de ajutor social proporţional cu cuantumul prestației de care beneficiază aceasta, dar nu va depăşi 40 de ore pe lună.

Potrivit documentului, excepție vor face familiile pentru care suma stabilită a ajutorului social este de până la 30% din nivelul venitului lunar minim garantat sau șomerii din cadrul familiilor beneficiare care se află în una din situațiile ce nu permite antrenarea în activități de interes comunitar.

Autoritățile spun că, astfel, vor să motiveze beneficiarii de ajutor social să revină în circuitul social-economic activ.

Datele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale arată că, în perioada ianuarie - februarie curent, de cel puțin o plată de ajutor social au beneficiat circa 55 de mii de familii, dintre care 9 824 de familii au avut în componența sa cel puțin un membru înregistrat cu statut de șomer la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, iar prestația medie de ajutor social pentru aceste gospodării a constituit 1 502 lei.

Totodată, în anul 2017, de cel puțin o plată de ajutor social au beneficiat circa 90 000 de familii, mărimea medie fiind de 834 de lei.