Cum să alegi între două job-uri?

  • 30 iul. 2018, 17:09
  • 657

Insa, inainte de a te decide unde iti vei petrece urmatorii ani din viata nu te grabi spre cea mai mare dintre cele doua oferte salarial ci ia in considerare si alte aspecte.

1. Analizeaza cu atentie fiecare oferta

Pregatirea este esentiala atat inainte cat si dupa interviu.

Pregateste-ti cu atentie intrebarile inainte de interviu pentru ca deseori candidatii descopera prea tarziu ca ar fi trebuit sa afle mai multe informatii cu privire la job inainte de a accepta oferta.

Priveste dincolo de salariu si afla nu doar ce alte beneficii si stimulente vei avea ulterior acceptarii ofertei ci si care este volumul de munca sau ce este necesar pentru a evolua pe urmatoarea pozitie.

2. Compara cele doua oferte in scris

Verba volant, scripta manent. Vorbele zboara, ceea ce este scris, ramane. Evalueaza totul in scris folosind aceasta lista. Scrie ce ofera fiecare dintre cele doua companii in ce priveste urmatoarele:

  1. Cat te va ajuta acest job sa te apropii de scopurile tale profesionale
  2. Salariul
  3. Bonusuri
  4. Numar de ore de lucru/ Lucru in weekend
  5. Timpul de deplasare pana la locul de munca/ distanta fata de casa
  6. Ce costuri acopera compania (de exemplu asigurarea de sanatate)
  7. Oportunitati de avansare si frecventa acestora
  8. Reputatia companiei
  9. Impresia de ansamblu/ sentimentul pe care ti l-au dat la interviu

3. Gandeste-te la ce conteaza cu adevarat pentru tine

Dupa ce ai notat toate acestea, gandeste-te la lucrurile care conteaza pentru tine in acest punct al vietii tale. Daca vrei sa dai mai multa atentie familiei, nu te duce la job-ul care pare sa te copleseasca cu task-uri. Daca vrei sa cumperi masina cu valoare reziduala intreaba-i daca ofera aceasta facilitate pentru masina pe care o vei folosi pentru deplasari.

Poti primi oferte atractive dar cel mai important este cat de relevante sunt pentru tine. Pune note de la 1 la 5 pentru toate cele 10 puncte de mai sus pentru a afla nota finala a fiecarei companii. Acest lucru iti va permite sa faci o alegerea buna.

4. Afla la care dintre cele doua poti avea negocieri periodice ale pachetului de beneficii

Daca esti super incantat/a de oferta de la una dintre cele companii, inseamna ca esti pregatit/a pentru a doua discutie.
Insa inainte de a spune “da” uneia dintre cele doua oferte, imagineaza-ti ca te angajezi si constati ca odata stabilit, salariul si beneficiile vor ramane astfel virtually forever, indiferent de volumul de munca depus sau de alte variabile.

Deci inainte de a respinge oferta mai proasta, mergi si discuta cu managerul ce poate schimba la oferta, ce elemente sunt negociabile. Poti chiar sa ii spui (cat mai neostentativ posibil) ca iei in considerare si o a doua oferta, deci ai nevoie sa stii cat loc de negociere este la ei.

Daca observi o atitudine deschisa si dorinta de a negocia, este foarte posibil sa stai de vorba cu oameni care vor negocia si pe viitor – acest lucru fiind chiar mai valoros decat o oferta fixa.

5. Evalueaza mediul de lucru

Nu in ultimul rand, ar trebui sa evaluezi cat de placuta a fost vizita ta. Te-ai simtit in largul tau in timpul discutiei sau ai fost privit distant? Cum a fost viitorul tau sef – ti-a placut sau nu? A fost atent la tine sau a fost distras?

Nu trece cu vederea relatiile pe care le vei stabili la locul de munca deoarece acestea iti vor crea starea de spirit zilnica.

6. Refuza cu finete oferta perdanta

Asa cum tie nu iti place sa ti se spuna nu, tot astfel recrutorii nu se vor simti prea bine cand ii vei refuza. Gandeste-te ca si el sau ea, a avut incredere in capacitatile tale si a investit timp si efort si sperante in candidatura ta.

Dovedeste eleganta multumind angajatorului pentru interes, pentru discutie si pentru timpul acordat. Nu manifesta aroganta pentru ca piata locurilor de munca in Romania nu este foarte mare si este foarte posibil ca de exemplu, pe viitor sa dai de aceeasi persoana care se poate muta la randul ei de la o companie la alta.

Stim cu totii zicala care spune ca “ lumea este mica” si nu vrem sa aflam asta decat prin experiente pozitive si relatii bazate pe respect.