5 lucruri pe care orice recrutor trebuie să le caute în CV-urile candidaților

  • 13 sept. 2016, 17:22
  • 2 206

Perioadele lipsă reprezintă unul dintre cele cinci lucruri de care trebuie să țină cont un recrutor când scanează CV-urile candidaților.

Un recrutor cu experiență care evaluează CV-urile candidaților ar fi bine să țină cont de cinci aspecte dacă își dorește să fie eficient în activitatea sa de la job, scrie revista americană Forbes.

Cuvinte cheie 

Un proces de recrutare poate fi scurtat destul de mult dacă alegi să faci selecția CV-urilor candidaților în funcție de anumite cuvinte cheie. Recrutorii experimentați caută în CV-urile candidaților cuvinte cheie precum „software”, „limbaj de programare”, „ACCA”, CIMA” sau „analiză de date”. Fiecare recrutor ar fi bine să-și stabilească o strategie de căutare în CV-uri după anumite cuvinte cheie, astfel încât să-și ușureze muncă și să obțină candidații pe care dorește să-i vadă la un interviu.

Perioadele lipsă 

Orice perioadă lipsă din parcursul profesional al unui candidat ar fi indicat să îți ridice anumite semne de întrebare. Un recrutor profesionist evită să respingă CV-ul unui candidat înainte de a analiza natura perioadelor de lipsă de experiență dintr-o carieră. O perioadă de inactivitate la mijlocul unui parcurs profesional altfel solid are o mai mică importanță decât o perioadă de inactivitate recentă. De asemenea, o perioadă de lipsă de doar câteva luni într-un CV nu ar trebui să te pună prea mult pe gânduri. Pe de altă parte, dacă observi că un candidat a rămas doar șase luni sau un an la fiecare dintre joburile pe care le-a avut până acum, ar fi bine să ai o atitudine precaută. Totuși, ia în calcul că angajații de până în 30-35 de ani tind să-și schimbe jobul mult mai des în contextul actual de pe piața globală a forței de muncă.

Mai mult, fii atent și la pozițiile pe care le-a deținut candidatul pe durata carierei sale. Chiar dacă nu a schimbat des joburile, dar nici nu a avansat la nivel de responsabilități sau de funcții deținute, respectivul candidat trebuie să te facă să cântărești cu atenție lucrurile, deoarece evoluția sa poate sugera o lipsă de progres.

Branduri 

Școlile de top, marile companii și start-upurile de success ar trebuie să îți „sară” în ochi imediat dacă ai de scanat zeci sau sute de CV-uri pentru job deschis în compania în care lucrezi. În cazul unei poziții de top, facultatea nu ar trebui să conteze prea mult în alegerea sau în respingerea unui CV. În schimb, dacă este vorba de un proaspăt absolvent, numele școlii finalizate contează mult mai mult în selecția CV-ului, deoarece un tânăr nu are prea multă experiență de muncă pe care să o poată menționa în descrierea parcursului său profesional.

Greșeli gramaticale sau de ortografie 

Dacă postul pentru care cauți să angajezi nu este unul foarte rigid, poți să treci cu vederea una sau două litere „mâncate” de candidat în procesul de realizare al CV-ului. Însă, de regulă, greșelile de ortografie și cele gramaticale arată atât superficialitatea candidatului, cât și lipsa de cunoaștere a limbii. De asemenea, greșelile gramaticale sau de ortografie în CV-urile candidaților sugerează și niște persoane neglijente sau neprofesioniste.

Potențialul 

Potențialul unui candidat nu reiese doar din prezența cuvintelor relevante în CV, fluența joburilor, lipsa greșelilor gramaticale și de ortografie sau a brandurilor companiilor angajatoare, ci și din felul în care candidatul reușește să-și prezinte abilităție tehnice în relație cu cele soft. În plus, partea estetică (lungime, structură, formatare) a unui CV este extrem de importantă pentru sublinierea potențialului unui candidat.