Topul celor mai inovative țări și companii din lume

  • 18 dec. 2017, 9:30
  • 1 288

Anul 2015 a fost un an record după numărul de cereri de înregistrare a brevetelor de invenție în lume.

Astfel, au fost depuse circa 218 mii de cereri, cu 1,7% mai multe decât în anul precedent. Datele se referă la sistemul internațional de protecție al invențiilor prin intermediul Tratatului de cooperare în domeniul brevetelor (PCT).

Acest sistem de protecție este cel mai preferat de companiile internaționale, deoarece asigură o procedură simplă de înregistrare și oferă posibilitatea protecției invenției în 148 de state.

 (Infografic: UNIMEDIA)

Top 10 țări din lume după numărul cererilor de brevet

Statele Unite continuă a fi cel mai mare solicitant de brevete la nivel mondial. Inventatorii americani au depus doar în 2015, mai bine de 57 mii de cereri de protecție a invențiilor, plasând SUA pe prima treaptă a podiumului. SUA sunt urmate de Japonia și China.

PUB

„Privind la țările din care au provenit cele mai multe cereri de brevetare a invențiilor trebuie să facem obligatoriu o paralelă cu nivelul de dezvoltare economică a acestora. Or, toate statele din această listă, cu excepția Elveției, fac parte din G20, grupul celor mai avansate economii ale lumii. Relația directă dintre o economie puternică și un sistem inovațional modern nu mai trebuie demonstrată, ea trebuie implementată prin politici, prin educație și prin informare. Primele puteri economice ale lumii sunt și cele mai active pe plan inovațional. Companiile și universitățile din SUA și Japonia au depus aproape jumătate din numărul total de cereri de invenție”, comentează Ion Țiganaș, avocat specializat în proprietatea intelectuală.

Cumulând toate cererile parvenite din China, Japonia și Coreea, se atestă o creștere spectaculoasă a potențialului inovativ al acestei regiuni. În acest fel, Asia și-a dublat numărul cererilor de invenție depuse începând cu anul 2005, iar acum reprezintă 43% din total.

Cea mai mare creștere a numărului cererilor de invenție depuse a fost înregistrată de China (+16,8%), Coreea (+11,5%) și Israel (+7,4%) în comparație cu anul precedent.

O scădere a numărului de cereri a fost sesizată în cazul Finlandei (-12,1%), Canadei (-7,2%) și Statelor Unite (-6,7%) în comparație cu anul 2014.

 Companiile de telecomunicații – din nou în topul inovatorilor

Companiile de telecomunicații continuă să fie cei mai activi inovatori de pe piață, iar gigantul chinez Huawei Technologies este lider pentru al doilea an consecutiv, solicitând înregistrarea a aproximativ 4000 de invenții. Corporația americană Qualcomm Incorporated se situiază pe poziția a doua, cu 2442 cereri de invenție, fiind urmată de chinezii de la ZTE Corporation, cu 2155 cereri de invenție.

„Primele puteri economice ale lumii sunt și cele mai active pe plan inovațional. Companiile și universitățile din SUA și Japonia au depus aproape jumătate din numărul total de cereri de invenție. De câțiva ani, tehnologia calculatoarelor și comunicarea digitală reprezintă direcțiile principale ale științei la nivel global, fiecare cu peste 16 mii de cereri de invenție depuse, urmate de domeniul tehnologiilor medicale, cu aproximativ 6,3% din numărul total de cereri”, menționează Ion Țiganaș.

 

Topul celor mai inovative universități din lume – dominat de instituțiile superioare de învățământ din SUA

Conform numărului de cereri de invenție, opt din primele zece universități sunt din Statele Unite, iar în top 50 universități, cele mai multe sunt localizate în Statele Unite (24), urmate de centrele universitare din țările asiatice (21) și Europa (5).

Ion Țiganaș este de părerea că, spre deosebire de situația din țara noastră, se observă că marea știință și cele mai importante cercetări sunt realizate de către mediul privat sau cu susținerea directă a acestuia. Marile corporații au înțeles valoarea inovațiilor pentru dezvoltarea afacerilor lor, continuând să investească în căutarea celor mai noi soluții tehnologice și să-și protejeze drepturile asupra invențiilor.

 Top 5 cele mai inovative sectoare ale economiei la nivel global

Ceea ce ține de sectoarele economiei în care sunt înregistrate cele mai multe cereri de brevetare, trei din cinci sunt legate de tehnologii informaționale – tehnologia calculatoarelor, comunicare digitală și tehnologie digitală.

La compartimentul tehnologia calculatoarelor, primele trei poziții sunt ocupate de Hewlett-Packard, Huawei Technologies și Qualcomm Incorporated.

La compartimentul comunicarea digitală, primele trei poziții sunt ocupate de Huawei Technologies, ZTE și Qualcomm Incorporated.

La compartimentul mașini electrice, primele trei poziții sunt ocupate de trei corporații japoneze: Mitsubishi, Panasonic și Toyota.

La compartimentul tehnologii medicale, pe prima poziție se plasează compania Philips din Olanda, urmată de japonezii de la Olympus și americanii de la Ethicon Endo-Surgery.

„Merită să accentuăm faptul că singura formă juridică de protecție a drepturilor asupra unei invenții este brevetarea acesteia. Doar în rezultatul obținerii brevetului de invenție, compania inovatoare, universitatea sau instituția academică vor deține careva drepturi de proprietate intelectuală, drepturi care le vor permite să utilizeze în mod exclusiv invenția, să fie beneficiari ai mijloacelor financiare, rezultate din implementarea invenției, precum și să interzică oricărei persoane valorificarea ilegală a invenției lor. În pofida acestui fapt, inventatorii din Moldova nu realizează pe deplin importanța juridică a înregistrării invenției, neglijând această etapă din cauza lipsei de timp, bani sau cunoștințe”, spune avocatul specializat în proprietatea intelectuală, Ion Țiganaș.