Soarta Liceului „Prometeu-Prim”, pe seama unui concurs trucat (Video)

  • 14 aug. 2019, 9:00
  • 1 951
  • 9

La 3 iulie, după 28 de ani de activitate, Aurelian Silvestru a fost demis din funcția de director al Liceului „Prometeu” din Chișinău, de către alți doi fondatori ai instituției, Stepan Cioclea și Nicu Roman, în urma unui conflict de interese, după cum afirmă ultimul. Astfel, pe 13 august, a avut loc cea de-a doua etapă a unui concurs public desfășurat pentru ocuparea funcției de director al Liceului „Prometeu”, la care au fost intervievați trei candidați aleși în prealabil de comisia de consurs, scrie Ziarul de Gardă.

Concursul a fost lipsit de transparență. Jurnaliștilor și unor profesori ai liceului le-a fost restricționat accesul. Mai mult, evenimentul nu s-a desfășurat la liceu, ci pe str. Nicolae Iorga, 20, unde își are oficiul unul dintre fondatorii liceului, Stepan Cioclea, director „Planta-Vin” SRL.

Cei trei candidați pentru funcția de director al Liceului „Prometeu” au fost Tatiana Verdeș(prorector pentru activitatea științifică la Universitatea de Studii Politice-Economice „Constantin Stere”, profesoară de limbă și literatură română la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”), Ion Popov (director al Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Chișinău) și Daniela State (profesoară la Liceul „Columna” din Chișinău). Vedeți în video de mai jos ce au declarat candidații:

Comisia de concurs a fost compusă din 5 membri. Președinte a fost Victor Zebca, care s-a prezentat ca fiind profesor conferențiar, însă pedagogii de la „Prometeu”, care au asistat la intervievarea candidaților, au negat acest lucru, spunând că, în realitate, Zebca este medic igienist și că a activat în cadrul Comisiei de Administrare a Liceului „Prometeu-Prim”, fiind total lipsit de inițiativă. 

Printre membrii comisiei au mai fost Vasile Gâtlan – director adjunct al IP Liceul teoretic „Natalia Dadiani” și Pavel Cerbușcă – directorul Liceului „Aristotel”, o tânără, Lilia Banu, care afirmase că ar fi sociolog de specialitate, și Roman Nicu, fiul membrului fondator al Liceului „Prometeu”, răposatul Tudor Nicu. La moment, Roman Nicu asigură interimatul funcției de director al instituției. Acesta spune că a reprezentat fondatorii în cadrul concursului. 

Deși președintele comisiei insista ca acest concurs să se desfășoare cu respectarea strictă a prevederilor regulamentului, membrii comisiei nu s-au prezentat în fața publicului și nici nu au dorit să-și dezvăluie participarea la concurs. Deși nu a fost anunțat învingătorul concursului, Victor Zebca a dizolvat comisia, fără a-și argumenta decizia. 

Citiți continuarea pe AICI.