Profilul șefului narcisist: zece trăsături care îl caracterizează

  • 14 feb. 2017, 16:18
  • 945

Sefii narcisisti sunt cei mai dificili oameni cu care poti lucra. Sunt vanitosi, egoisti si nu au capacitatea de a gandi dincolo de interesele lor. Cu toate acestea, pot fi niste lideri veritabili, dar foarte greu de colaborat cu ei. In cartea lui Michael Maccoby, numita "The Productive Narcissist: The Promis and Peril of Visionary Leadership", autorul enumera cateva dintre semnele pe care angajatii le pot depista atunci cand vine vorba de un sef care gandeste numai pentru el.

Cu cat identificati mai multe din aceste zece trasaturi la persoana care va conduce, cu atat de mult trebuie sa fiti precauti: aveti de-a face cu un narcisist!

1. Ii place sa conduca si sa le spuna altora ce sa faca
Narcisistilor le plac pozitiile de leadership si sa ii domine pe ceilalti fara nicio explicatie.

2. Este... barbat
Dupa 34.653 de interviuri, psihologul Frederick Stinson a descoperit ca barbatii au tendinta sa fie mai narcisisti decat femeile. Narcisismul apare in adolescenta si dispare odata cu trecerea anilor.

3. Este workaholic - este nerabdator si impulsiv
Este tipul de sef care intotdeauna te bate la cap sa iti predai lucrarea, desi dedline-ul nu a expirat. E cicalitor si extrem de enervant.

4. Se imbraca mai bine decat toti ceilalti
Desi in companie nu exista un cod vestimentar, narcisitii se ingrijesc foarte mult de felul cum arata si isi aleg cu grija garderoba.

5. Le place sa injure
In urma unui studiu realizat de revista Psycologist, a reiesit faptul ca narcisistii au tenindita de a utiliza un limbaj licentios la birou, mult mai urat decat al colegilor.

6. Asteapta alti oameni care sa treaca pe langa el si sa se bage cu ei in seama
Narcisistii "agata" oameni cu care sa discute despre realizarile lor, gesticuleaza larg, vorbesc tare si se arata total dezinteresati de ceea ce spun ceilalti.

7. Au relatii la birou
Le place sa flirteze si sa aibe scurte relatii cu colegi de birou, iar femeile, in mod special, adora sa se imbrace provocator.

8. Le place sa ii pedepseasca pe altii pentru neimplinirile lor

9. Cauta admiratie desconsiderandu-i pe ceilalti
Narcisistii ii arata pe ceilalti cu degetul pentru a se pune ei, insisi, intr-o lumina favorabila. Este ca un drog pentru narcisisti sa caute tot timpul complimente. Tot timpul sunt in cautarea de noi aplaudaci, intrucat aceasta tactica este buna doar pe termen scurt.

10. Sefii narcisisti de multe ori se fac ca uita, intentionat, numele partenerilor de discutie pentru a se da importanti.