Liderii FSEȘ, în vizită la colegii din teritoriu, pentru a le afla doleanțele

  • 30 nov. 2018, 17:29
  • 546

Recent, liderii Federației Sin­dicale a Educației și Științei (FSEȘ) au mers în teritoriu pentru a afla din prima sursă problemele care îi pre­ocupă pe sindicaliștii din educație, pașii care ar trebui luați pentru a le soluționa, dar și succesele pe care le-au obținut până acum. Ei au vizi­tat instituții de învățământ din trei raioane: Ialoveni, Strășeni și Criu­leni.

Primul popas din cadrul vizitei în raio­nul Strășeni a avut loc la Consiliul Raional, după care au mers la grădinițe și școli din oraș și din comuna Cojușna.

„Este vorba despre o vizită de lucru, nu de o inspecție, și ne bucurăm de această conlucrare cu autoritățile locale”, a ținut să accentueze președintele FSEȘ, Ghenadie Donos, în cadrul întâlnirii cu președintele raionului Strășeni, Mihail Popa.

Ghenadie Donos a vorbit despre aju­torul din partea României pentru a dota școli și grădinițe din teritoriu, dar și despre reformele salariale care vor fi operate în domeniul învățământ începând cu luna ur­mătoare, ce revendicări au reușit să obțină sindicaliștii etc.

„Este puțin, dar e un pas înainte și noi nu ne vom opri aici, dar vom continua ne­gocierile pentru a obține ceeea ce li se cu­vine cu adevărat cadrelor didactice”, a mai spus Ghenadie Donos.

Învățământul, prioritar

La rândul său, Mihail Popa a spus că domeniul învățământ este unul prioritar, întrucât fără educație nu poți face schim­bări majore. „Chiar am efectuat un son­daj și i-am întrebat pe localnici care sunt problemele cele mai importante, în opinia lor, care trebuie soluționate. Foarte mulți au spus că drumurile, înfrastructura. Aici s-ar cere o completare: ce folos de toate astea, dacă vom avea o societate incultă?”, a menționat Mihail Popa.

Mihail Paladi, liderul organizației terito­riale Strășeni a FSEȘ, a ținut să precizeze că sindicaliștii au o conlucrare fructuoasă cu președintele raionului. Acesta cunoaște bine problemele lor, este receptiv și acordă o deosebită atenție învățământului. „Pro­blemele se rezolvă prin dialog, la etapa incipientă, astfel ca să nu se ajungă la un prag critic”, a adăugat Mihail Paladi

Insuficiență de cadre didactice

O problemă dureroasă care a fost pusă în discuție în cadrul vizitei a fost insuficiența de cadre didactice. Din cei 55 de profesori și educatori, de câți este nevoie în raion, în acest an au venit în sistem să lucreze doar patru, a relevat Iulia Certan, șefa Direcției învățământ din cadrul Consiliului Raional Strășeni.

„Este o problemă pe care o sesizăm în toate raioanele, nu doar la noi. Tinerii specialiști nu vor să vină să muncească, chiar dacă avem și unele facilități pentru ei, indemnizații. Ca să ieșim din situația dificilă, unii pedagogi au fost recalificați. Pe alții i-am cooptat din alte localități și acum fac naveta dintr-o localitate în alta. Le vom plăti cheltuielile de drum, altfel nu avem cum să ne descurcăm”, spune Iulia Certan.

Aceeași problemă o întâlnim și la Gră-dinița nr.3, „Ghiocel” din oraș. Instituția este frecventată de către 340 de copii, iar pentru a face față necesităților, educatorii sunt nevoiți să muncească cu 1,25 norme.

„Suntem nevoiți să-i angajăm așa pen­tru că nu are cine munci. Fluctuația de ca­dre este foarte mare și noi ne străduim să facem față cumva. Tot personalul angajat în  grădiniță are semnat contract individu­al de muncă pentru o perioadă nedeter­minată. Suplimentar, celor care muncesc cu 1,25 normă, le oferim bilete de trata­ment la sanatorii”, ne spune Victoria Flo­ca, președinta comitetului sindical de la grădinița respectivă.

În raionul Strășeni funcționează 26 de instituții de învățământ primar și secundar general.