Ele au fost primele - românce lider în lume în domenii de pionierat

  • 9 mar. 2018, 11:30
  • 2 749
  • 3

În domenii de pionierat, avem toate motivele să ne mândrim cu femei lider în ariile lor de activitate. Inginerie, neurochirurgie, avocatură, arhitectură, silvicultură - sunt domenii în care româncele nu doar au excelat, ci au fost deschizătoare de drumuri. Într-o epocă interbelică în care femeile s-au putut manifesta intelectual așa cum nu avuseseră șansa până atunci.

Prima femeie architect din lume

Maria Virginia Andreescu Haret (1894 –1962) a fost prima femeie din lume arhitect inspector general, statut recunoscut prima dată în cadrul celui de-al XVI-lea Congres de Istorie a Științei organizat la București, în 1981, conform Wikipedia.

Printre cele mai importante realizări ale sale: câteva blocuri de pe Calea Victoriei (printre primele la care s-a utilizat betonul armat), pavilionul adminstrativ și dependințele subterane ale Aeroportului Băneasa, Liceul „Gheorghe Șincai” și Colegiul Național „Cantemir Vodă” din București, imobilul fostei Societăți „Tinerimea Română”, Liceul „Dimitrie Cantemir” din București, Facultatea de Medicină – Centrul de cercetări antropologice, Biserica Ghencea – Calea 13 Septembrie, Casa Haret, Şcoala normală de fete – Bârlad, Liceul model de fete – Focşani.

Prima femeie neurochirurg din lume care a operat pe creier

Sofia Ionescu Ogrezeanu (1920 – 2008) e primul medic neurochirurg din România şi prima femeie din lume care a efectuat o operaţie pe creier, în 1944, în bombardamentele asupra Bucureştiului. Alături de medicii Constantin Arseni şi Ion Ionescu, a intrat în prima echipă de neurochirurgi, sub îndrumarea întemeietorului neurochirurgiei în România – Profesor Doctor Dimitrie Bagdasar.
Recunoașterea de a fi, până la un moment dat, singura femeie neurochirurg din lume a primit-o din partea unui șeic arab care a căutat în toată lumea o femeie neurochirurg care să o opereze pe soția lui.

Prima femeie inginer din lume

   Elisa Leonida Zamfirescu (1887 - 1973) a fost  ingineră și inventatoare, șefa laboratoarelor Institutului Geologic al României. A fost membră a Asociației Generale a Inginerilor din România și membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare.

Conform Wikipedia, după terminarea liceului, s-a înscris la Școala de Poduri și Șosele din București (Politehnica de astăzi), dar a fost respinsă din cauza prejudecăților vremii, care refuzau dreptul femeilor de a urma o astfel de facultate. Astfel, în anul 1909, pleacă la Berlin și se înscrie la Academia Regală Tehnică din Berlin, devenind prima femeie studentă a acestei universități.


Prima femeie doctor în drept din Europa

 Sarmiza Bîlcescu-Alimănișteanu a fost prima femeie avocat din România, prima femeie din Europa care a obținut licența în drept la Universitatea din Paris și prima femeie din lume cu un doctorat în Drept. Deşi a fost prima femeie doctor în drept din Europa, nu a i s-a acordat niciodată dreptul de a pleda în instanţă.
Teza cu care și-a obținut doctoratul a fost foarte curajoasă pentru acele vremuri - condiția juridică a mamei.

Ella Negruzzi  a continuat demersul anterior al Sarmizei Bîlcescu, fiind prima româncă avocat care a pledat în instanță.

 Florica Sas - una dintre primele exploratoare din lume, are o poveste de roman. Rămasă orfană de mică, a crescut într-un harem din Imperiul Otoman, fiind răscumpărată de un englez, prin intermediul căreia ajunge o lady la Curtea Regală a Marii Britanii. Ea se va ocupa de toată logistica expedițiilor pe care le întreprinde cu soțul ei în Africa și Japonia.

 Maria Teohari – prima femeie astronom din România (1885– 1975)
A absolvit Facultatea de Ştiinţe, cu specializări la Observatoarele astronomice din Paris şi Nisa, unde făcut observaţii asupra Soarelui, a planetelor mici şi asteroizilor. A lucrat la Observator, publicând studii despre petele solare, protuberanţe şi tot felul de fenomene celeste.

Prima femeie inginer silvicultor din lume și prima româncă intrată în Guinness Book

Aurora Gruescu (1914 – 2005)  a absolvit  Facultatea de Silvicultură, care aparținea de Politehnicii. Era singura studentă în cadrul acelei facultăți, considerată apanajul masculin. A elaborat primul plan de împădurire națională. În timpul regimului comunist a fost expropriată, fiind considerată dușman al poporului, conform Wikipedia.

Cu toate acestea, a avut parte de recunoașterea organizațiilor internaționale:  în 1997 The American Biographical Institute a declarat-o Personalitatea anului, iar Guiness Book a numit-o „Prima femeie silvicultor din lume”.