Transnistria va majora taxele sezoniere de export la unele culturi

  • 4 oct. 2019, 16:31
  • 472

Exportatorii transnistreni de culturi cerealiere şi oleaginoase vor trebui să plătească şi în 2020 taxele sezoniere de export, în special de grâu, ovăz, orz, porumb, soia, in, rapiţă, floarea-soarelui şi muştar.

Potrivit agenţiei Infotag, aceasta prevede o hotărâre a guvernului autoproclamatei RMN, potrivit căreia, taxa va constitui 2% din valoarea vamală, dacă valoarea mărfurilor este egală sau mai mare decât preţul indicativ stabilit. În acelaşi timp, dacă valoarea declarată este mai mică decât preţul indicativ, taxa este stabilită la 35%.

Decizia a fost luată "pentru a preveni insuficienţa mijloacelor valutare ca urmare a subevaluării mărfurilor exportate".

În prezent, în Transnistria taxa este stabilită "în mărimea diferenţei dintre preţul indicativ, stabilit la data perfectării declaraţiei vamale, şi valoarea reală a mărfurilor exportate, indicată în contract".

În aprilie, ministrul dezvoltării economice, Serghei Obolonik, spunea că, "dacă exportatorul declară costul vamal obiectiv, iar repatrierea încasărilor în valută are loc în mărime reală, atunci pentru el, în principiu, taxă de export este zero".

Potrivit lui, datorită introducerii taxei în 2018, preţul la exportul cerealelor a crescut de la $60-90 la $165 pentru o tonă, iar veniturile în valută din exportul acestora au crescut de 1,5 ori".