Premierul Ion Chicu admite că numărul șomerilor s-ar putea dubla

  • 19 mai 2020, 17:30
  • 528

Prim-ministrul Ion Chicu consideră că, în urma crizei economice, numărul șomerilor în Moldova va crește de cel puțin două ori. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat marţi, la o conferință de presă.

Comentând afirmațiile precum că numărul șomerilor în Moldova va ajunge la 100 de mii de oameni, el a spus că „aceasta este o prognoză foarte pesimistă, aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată”.

„În timpul pandemiei de coronavirus, au fost depuse aproximativ 25 de mii de cereri de obţinere a compensaţiei în legătură cu pierderea locului de muncă. Înțelegem că numărul șomerilor va crește ca urmare a crizei provocate de pandemia de coronavirus. Numărul șomerilor, cel puțin, se va dubla (în prezent, sunt înregistrați aproximativ 30 mii de șomeri – „I.”). Cu toate acestea, sperăm că nu va ajunge la 100 de mii. Aceasta ar însemna 15% din numărul total de angajați, deoarece avem aproximativ 700 de mii de angajați”, a spus Chicu.

El a menționat că Guvernul se pregătește pentru acest lucru. Astfel, fondul pentru plata indemnizaţiilor și compensațiilor în legătură cu pierderea locului de muncă s-a triplat – de la 32 mil. lei (1,5 mil. euro) la 100 mil. lei (4,7 mil. euro).