Dorel Noroc: Redirecționarea profitului BNM a fost discutată cu experți

  • 12 feb. 2020, 11:21
  • 616

Secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor Dorel Noroc susține că inițiativa propusă de președintele Igor Dodon ca o parte din profitul BNM să fie direcționată în bugetul de stat a fost discutată cu experții internaționali.

Dorel Noroc numește măsura propusă de Igor Dodon una foarte echilibrată având în vedere că jumătate din profitul BNM rămâne la Banca Națională, iar jumătate merge în bugetul de stat, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit lui, repartizarea profitului băncilor centrale spre buget se realizează în toate țările. 

„Este important să asigurăm BNM cu o anumită limită de jos a profitului care să ofere garanții capitalului său. Acum această limită este de 10% care este foarte rigidă și care poate fi diminuată. În proiectul de lege înaintat Parlamentului va fi propusă limita de jos la nivel de 4%, după care va fi permisă distribuirea profitului către buget”, a explicat secretarul de stat în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul TVR Moldova.

Dorel Noroc numește măsura propusă de Igor Dodon una foarte echilibrată având în vedere că jumătate din profitul BNM rămâne la Banca Națională, iar jumătate merge în bugetul de stat. 

„Pe de o parte, noi asigurăm că BNM în continuare își fortifică puterea financiară, pe de altă parte, asigurăm că acest profit vine în bugetul de stat și reprezintă o componentă a veniturilor ceea ce înseamnă că putem să majorăm cheltuielile cam în aceeași mărime”, a spusel.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul Alexandru Slusari, susține că există riscurile țin de partea politică a acestei chestiuni. 

„Igor Dodon vine cu o minciună crasă precum că povara miliardului furat va fi micșorată. Cumva el încearcă să camufleze impotența sa de a soluționa ceea ce el a promis în 2016 – anularea legii miliardului. Cu părere de rău, Igor Dodon este preocupat de campania electorală. El nu se gândește la stabilitatea macrofinanciară, nu se gândește la perspective, ci merge după principiul „După mine și potopul”. El trebuie să arate alegătorilor că măcar ceva a făcut pe direcția furtului miliardului și măcar o parte din bani să apară, care pot fi redirecționați în scopuri electorale”, a afirmat Slusari.

Expertul în economie Sergiu Gaibu susține că în această inițiativă există, într-adevăr, și aspectul politic. Potrivit lui, de facto, povara nu a fost schimbată și datoria cum era așa și a rămas. 

„Ceea ce se încearcă prin acțiunile respective este să valorifice încă o resursă suplimentară către bugetul de stat. Aceasta va fi o acțiune care va ajuta cumva Ministerul Finanțelor într-o situație aparent tot mai dificilă”, a spus expertul.

Potrivit lui, o asemenea practică există și în alte state cum ar fi Statele Unite ale Americii, dar acolo este vorba despre un sistem central foarte puternic, care generează venituri și o economie stabilă.

Luni, 10 februarie, Igor Dodon a anunțat că o parte din profitul Băncii Naționale va fi direcționat în bugetul de stat pentru a compensa mijloacele pe care trebuie să le plătească cetățenii Republicii Moldova în urma așa numitei „legi a miliarului”. 

Potrivit președintelui țării, măsura se regăsește într-un proiect de lege care prevede „micșorarea poverii asupra cetățenilor”. 

Proiectul va fi examinat săptămâna aceasta la Guvern și va fi prezentat Parlamentului spre adoptare.