CMC a susținut procurarea a 100 de autobuze noi până la finele anului

  • 20 mai 2020, 11:12
  • 365

Consiliul municipal Chișinău a susținut propunerea Primăriei de a cumpăra, până la finele anului curent, 100 autobuze. De asemenea, vor fi asamblate 30 de troleibuze și vor fi achiziționate 18 unități de transport articulat de la Primăria din Riga, transmite IPN.

Alexandr Trubca, consilier PAS, dar și președinte al grupului de lucru asupra Planului de reînnoire a parcului rulant al sistemului de transport public din Chișinău, a spus că din cele 143 de autobuze ale Parcului Urban de Autobuze doar 31 au sub zece ani de exploatare. La Regia Transport Electric Chișinău situația e mai bună, acolo finind 267 de troleibuze noi. Din unitățile de maxi-taxi, doar 142 din peste 700 au o perioadă de exploatare mai mică de zece ani.

Potrivit analizelor grupului de lucru, municipiul Chișinău ar avea nevoie de 155 de autobuze pentru zonele suburbane și 160 pentru oraș.

Grupul propune procurarea a 250 de autobuze (dintre care 100 prin licitație publică și 150 prin asamblare), procurarea a 70 de troleibuze tradiționale și încă 20 de troleibuze articulate. 18 troleibuze vor fi procurate de la Primăria Riga. Potrivit lui Alexandr Trubca, procurarea acestor mijloace de transport va duce la scăderea cu peste 70% a emisiilor de carbon și a altor substanțe nocive pentru mediu.

Proiectul a fost votat ca bază, în contextul în care Fracțiunea Platformei DA a venit cu amendamente. Potrivit Alionei Mandatii, vicepreședintele Fracțiunii Platforma DA în CMC, pentru viitor trebuie să se meargă pe varianta procurării mijloacelor de transport ecologice.

Autobuzele care se vor procura vor fi cu capacitatea de 107 locuri și motor diesel euro 5. Valoarea unui autobuz de acest fel este de 135 de mii de euro.

Primarul general Ion Ceban și-a exprimat speranța că pe viitor consilierii vor face abstracție de orice intenție de a face politică pe seama acestui proiect se va purcede la elaborarea caietului de sarcini și, respectiv, la procurarea mijloacelor de transport. Municipalitatea va contracta un credit extern pentru a contracta unitățile de transport.

În a doua etapă a planului, urmează să fie achiziționate 150 autobuze, 70 de troleibuze tradiționale și 20 de troleibuze articulate.