Toți manageri dezvăluie cele 5 greșeli de stil care îți afectează cariera

  • 14 dec. 2016, 13:56
  • 683

Ajungi la timp la birou, muncești din greu, stai peste program, dar cu toate acestea, mărirea de salariu sau promovarea pe care o aștepți de mult timp nu vine. S-ar putea ca vestimentația ta de la locul de muncă să aibă o legătură cu asta.

În urma unui studiu realizat de Harris Poll, au fost întrebați peste 2.000 de manageri din mai multe țări care sunt motivele care i-ar împiedica să promoveze un angajat. Multe dintre răspunsuri sunt ușor de anticipat: întârzierile frecvente, atitudinea neproductivă sau agresivă, neînțelegerile cu ceilalți colegi, dar și adoptarea unui cod vestimentar nepotrivit. Când vine vorba despre ținuta ta de la birou, aceasta ține și de natura slujbei tale, însă trebuie să respecți și câteva reguli de bază, în orice domeniu ai lucra. Iată ce au mărturisit managerii despre motivele pentru care nu te-ar promova:

  • Te îmbraci prea casual sau hainele tale sunt șifonate

Indiferent de jobul pe care îl ai, o ținută foarte casual sau sport nu va fi văzută cu ochi buni de șeful tău. 43% dintre managerii care au participat la sondaj au spus că nu ar promova un angajat care vine la serviciu cu hainele șifonate, în timp ce 27% au declarat că nu ar promova pe cineva care poartă haine casual. Dacă pentru femei este mai simplu să aleagă o ținută office care să se potrivească în dress code-ul companiei pentru care lucrează, bărbații au nevoie de un look care să îmbine confortul cu eleganța, lucru care e mai ușor decât crezi. 

Este suficient să te uiți la aceste modele de sacouri casual ca să te convingi cât de mult te schimbă o haină croită profesionist și cât respect impune o astfel de ținută. Această alegere este una potrivită mai ales pentru bărbații cărora le place să adopte un look stilat, dar în care să se simtă în elementul lor, iar imaginile vorbesc de la sine.

  • Alegi ținute mult prea provocatoare

Deși nu au specificat că se referă sau nu la femei, această observație pare îndreptată mai ales spre reprezentantele sexului frumos. 44% dintre manageri au fost de acord că hainele prea provocatoare i-ar face mai puțin dispuși să ofere o promovare angajatei respective. Deși definiția cuvântului „provocator” este subiectivă, există câteva reguli de la care să nu te abați. Colanții purtați cu pulovere sau bluze până în talie, decolteurile largi, rochiile sau fustele prea scurte sau cu tăieturi prea îndrăznețe, precum și pantofii cu toc înalt, în culori țipătoare, îți vor creea o imagine greșită și dificil de rectificat, mai ales în ochii șefului tău. 

  • Ai piercinguri sau tatuaje la vedere

Aproximativ 32% dintre manageri spun că nu ar promova un angajat care are piercinguri vizibile, indiferent că sunt în ureche, buză, nas sau sprânceană, dar nici o persoană cu tatuaje de dimensiuni mari. Oricât de competent ai fi, dacă jobul spre care țintești presupune să interacționezi cu clienți sau cu superiori în ședințe, este recomandat să scapi de cerceii în plus, mai ales dacă firma în care lucrezi are o cultură organizațională mai conservatoare. 

  • Ai o tunsoare nonconformistă

Peste 24% dintre manageri spun că o tunsoare ieșită din tipare lasă impresia unei persoane iresponsabile sau neprofesioniste. Același procent consideră și că angajații care nu își îngrijesc părul facial nu pot fi luați în serios când vine vorba despre avansarea în carieră.

  • Respirația neplăcută îți compromite șansele la promovare

În jur de 23% dintre manageri au declarat că respirația urât mirositoare este un motiv solid pentru a nu promova un angajat. În general, șefii caută persoane prezentabile, cu care este ușor să te înțelegi și cu care nu există bariere în comunicare. Iar respirația neplăcută poate încheia timpuriu orice discuție, fie că este cu un coleg, cu un superior sau cu un client. O igienă dentară corespunzătoare și un pachet de bomboane mentolate te vor scoate de fiecare dată din încurcătură și îți vor crește șansele de a avansa profesional.

Care dintre aceste reguli ți se pare cea mai importantă? Ce altele ai mai adăuga pe această lista?