Top 5 cele mai periculoase joburi din lume

  • 20 nov. 2017, 17:13
  • 1 924

Unii dintre de angajați se pot lăuda cu slujbe fără stres, efort minim, salariu bun, și mai ales, făcând ceea ce le place. Printre cele mai râvnite locuri de muncă sunt cele oferite de companiile IT, agențiile SEO, buticurile de haine și cosmetice, firmele de consultanță etc. Pentru majoritatea angajaților de oficiu cel mai mare risc fizic la locul de muncă este asociat cu includerea cafetierei sau cu întrerupătorul. Între timp, în lume există profesii cu adevărat periculoase, în care mor în permanență oameni. După ce veți vedea lista, mulți veți înțelege cât de norocoși sunteți. 

1. Spălător de geamuri

Pentru a spăla geamurile unui bloc multi-etajat sau, și mai bine, ale unui zgârie-nori din Dubai, de exemplu, este nevoie, cu adevărat de nervi de oțel. Angajatul trebuie să iasă în exterior, stând pe un pervaz îngust de câțiva centimetri, la sute de metri de asupra pământului, fără susținere, leagăne, fără centuri de siguranță, în cele mai multe cazuri. În pofida acestui fapt, el trebuie să se concentreze la muncă, să curețe rapid suprafața geamurilor, ca să nu facă mare deranj celor aflați în interior. Viața lui e în mâinile sale, mai exact într-o singură mână, pentru că cealaltă e ocupată cu petele enervante de pe sticlă. Când e vorba de siguranța numărului impunător de imigranți din Dubai, autoritățile locale nu se stresează foarte tare. Condițiile în care acești oameni lucrează, sunt de mult timp subiect de discuție în Emiratele Arabe Unite. Dar angajații nici nu îndrăznesc să-și ceară drepturile, pentru că în orice moment, ar putea fi deportați în patria lor, iar pentru funcția ce-o dețin sunt alte câteva mii de pretendenți. Așa că nu-i oprește nici pericolul real al profesiei.

O altă profesie periculoasă este cea a minerilor, care petrec în subteran zile întregi sau chiar luni și ani. Ei sunt expuși, în primul rând, la un volum excesiv de substanțe toxice, care-i îmbolnăvește încet și sigur. În afară de asta, există pericolul alunecării de teren, prăbușirii galeriilor subterane, incendii sau explozii. Cred că sunteți la current cu faptul că la nivel mondial mor circa 12 mii de mineri curajoși, care zi de zi coboară în subteran cu speranța că și-n această seară își vor revedea familia.

3. Dresorii de animale

Munca ce presupune contactul cu animalele sălbatice prezintă un risc sporit pentru angajat. Niciodată nu știi ce se întâmplă în mintea unei fiare. Într-o secundă își poate schimba comportamentul și-și poate înfige ghearele sau dinții în oameni. Oricât de sever ar fi șeful tău, dar cu siguranță nu știi ce înseamnă să stai cu mâna sau capul în gura leului, ori a unui crocodil. Angajații circurilor și grădinilor zoologice trebuie să fie mereu cu ochii în patru. Au existat foarte multe cazuri când animalele crescute și ”educate” de mici și-au atacat stăpânii, dresorii sau spectatorii, chiar.

4. Geniștii

Cred că ați văzut în filme ezitarea actorilor la dezamorsarea unei bombe. Firul roșu sau negru? Răspuns vital. O mișcare greșită și ... parcă nici n-ai fost. Geniștii sunt angajați nu doar să plaseze minele (de obicei în timpul războaielor), dar și să le dezamorseze. Și acum gospodarii găsesc în grădinile lor, în timpul lucrărilor agricole, proiectile din cel de-al doilea război mondial. Acești experți îndepărtează obiectele letale maritime sau terestre de locul depistării lor. Anume deminarea manuală e considerată, la moment, cel mai bun sistem de neutralizare. Este dovedit faptul că actuala generație de mașini specializate pot oferi o siguranță de 80% a succesului. Metoda manuală, însă are cifra de 99,6 la sută. Dar aceste 0,4 la sută rămase fac această profesie foarte periculos. În procese de deminare, între 1996 și 2002 au murit în jur de 500 de persoane.

5. Constructorii

Această profesie este destul de comună, dar adesea îi subestimăm pericolele. Construcotrii trebuie să lucreze la înălțime, în condiții extreme (vara când e foarte cald și iarna în temperaturi negative) și să care numeroase instrumente grele. Datele statistice arată că rata decesurilor în rândul constructorilor este în creștere. Asta e și consecință a faptului că proprietarii obiectelor, precum și maiștrii, încearcă, în mod constant, să diminueze costurile pentru securitate. Cea mai frecventă cauză de deces în rândul lucrătorilor în construcții este căderea de la înălțime mare. Rata de mortalitate este de 35 la 100.000 de lucrători.