Țara in care străinii caștigă cel mai mult tocmai a deschis piața muncii pentru cetatenii romani

  • 5 iul. 2019, 9:56
  • 562

Elvetia a depasit Singapore in 2019 si a devenit tara cea mai buna pentru expati, pentru munca si locuit, scrie Bloomberg.

Potrivit unui studiu publicat de HSBC Holdings, Elvetia, care gazduieste unele dintre cele mai mari banci si companii din lume, tocmai a fost desemnata locul cel mai bun pentru a trai si a munci pentru straini. Țara Cantoanelor a facut un salt urias fata de clasamentul de anul trecut, cand s-a aflat pe locul 8.

Salariul mediu anual in Elvetia este de 111.587 dolari, cu 47% mai mare fata de pachetul salarial mediu din cele 33 de tari analizate de HSBC. Sapte din 10 expati spun ca au mai multi bani de cand au inceput sa munceasca in Elvetia.

Țara, cunoscuta pentru celebele statiuni pentru ski Zermatt, Verbier sau St. Moritz, a obtinut punctajul cel mai mare in ceea ce priveste calitatea vietii, insa se pare ca nu este locul cel mai bun ca sa-ti faci prieteni, aici clasandu-se pe locul 24. Pe de alta parte, Elvetia este perceputa ca fiind o tara extraordinara pentru a creste copii si pentru a intemeia o familie.

“Expatii cauta mai mult decat salarii mari atunci cand se muta intr-o alta tara. Ei vor si un echilibru bun intre viata personala si cea profesionala, un mediu general bun pentru cresterea copiilor, siguranta personala, iar Elvetia se pare ca le ofera pe toate”, a declarat John Goddard, seful departamentului pentru expati de la HSBC, pentru Bloomberg.

Consiliului Federal din Elvetia a decis sa acorde acces liber cetatenilor romani, de la 1 iunie. Dar desi Elvetia este a doua cea mai bogata tara din Europa, dupa Luxemburg, cu un PIB per capita care depaseste 80.000 de euro, costul vietii este este unul pe masura salariilor. Alaturi de tarile nordice, Țara Cantoanelor ocupa, de ani de zile, primele locuri in topul celor mai scumpe tari din lume.

Singapore a cazut pe locul al doilea, dupa patru ani in varful clasmentului. Turcia a facut un salt urias, de pe 22 pe locul 7, castigand foarte mult la capitolele ospitalitate si usurinta cu care expatii isi gasesc o locuinta. Spania, de asemenea, a facut un salt de noua locuri, pana pe 4, castigand mult in ultimul an la imbunatatirea calitatii vietii si la siguranta personala.

De cealalta parte, Marea Britanie a cazut 7 locuri, pe locul 27, din cauza incertitudinilor pe care Brexitul le-a adus la nivelul stabilitatii economice si politice a tarii. Regatul Unit este inca perceput ca fiind locul unde expatii se implinesc profesional si evolueaza in cariera.

Suedia, de asemenea, a cazut de pe locul 7 pe 20, nivelul ridicat de trai si stabilitatea economica nefiind suficiente pentru a contracara minusurile tarii din perspectiva strainilor, respectiv dificultatea de a-si face prieteni sau posibilitatea de a se realiza profesional la adevaratul potential in tara scandinava.