PPDA propune instituirea unui moratoriu pentru întreprinderile din țară

  • 16 dec. 2019, 14:01
  • 662
  • 3

Fracţiunea Partidului Platforma pentru Demnitate şi Adevăr (Platforma DA) a propus instituirea unui moratoriu la controlul de stat la întreprinderile micro, mici şi mijlocii în anul viitor.

Potrivit agenţiei Infotag, luni, într-o conferinţă de presă, vicespeakerul, preşedintele fracţiunii Platformei DA, Alexandru Slusari, a spus că, "în toate ţările civilizate, dezvoltarea economică şi bunăstarea cetăţenilor este posibilă, în cea mai mare parte, datorită existenţei segmentului dezvoltat al întreprinderilor mici şi mijlocii".

"Practica arată că anume acest sector generează cele mai multe locuri de muncă, asigură o concurenţă sănătoasă, aduce eficienţă investiţională şi preţuri mai mici pentru consumatori. În anul 2018, numărul întreprinderilor micro, mici şi mijlocii s-a ridicat la 55,7 mii, adică 99% din total. La acestea au lucrat 328 de mii de persoane sau 61,2% din forţa de muncă totală, iar veniturile din vânzări s-au ridicat la 144 mil. lei sau doar 40% din veniturile din vânzări pe economie", a spus el.

Potrivit deputatului, unul dintre principalele motive care împiedică investiţiile în această categorie de întreprinderi sunt controalele prea frecvente, birocraţia, patronatul şi corupţia, inclusiv în organele de stat care se ocupă de control.

El a menţionat că instituirea moratoriului este prima etapă, iar anul viitor Platforma DA intenţionează să introducă mai multe iniţiative pentru susţinerea afacerilor în Moldova.