Peste 50 de mii de pomi de Crăciun, scoși la vânzare de Moldsilva

  • 5 dec. 2019, 15:14
  • 632

Agenţia „Moldsilva” propune spre vânzare 52.016 pomi de Crăciun. Aceștia pot fi cumpărați din cele 19 întreprinderi silvice. Cei mai mulți brazi gata de vânzare îi găsiți la Strășeni, Nisporeni, Edineț, Călărași, Tighina și Hîncești.

Prețurile sunt însă mai mari, comparativ cu cele din anul trecut. De exemplu, pentru un metru de molid va trebui să scoateți din buzunare cel puțin 44 de lei, în loc de 36. Iar prețul pentru un metru de pin pornește de la 56 de lei, în loc de 25. Doar costul crenguțelor de brad a rămas neschimbat – opt lei bucata, transmite Agora.

Ca și în anii precedenți, pentru pomii ce au o înălțime mai mare de șase metri va trebuie să achitați suplimentar 100 de lei pentru fiecare metru în cazul molizilor, și de 70 de lei în cazul pinilor.

În acest an, sunt scoși la vânzare peste 23 de mii de pomi cu înălțimea între 1-1,5 metri și 19 mii de bucăți de 1,5-2 metri. Din numărul total de pomi, marea majoritate, adică peste 48 de mii, sunt molizi.

Pentru tăierea ilicită a arborilor de rășinoase, inclusiv molid și pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, persoanele fizice riscă amenzi de 2.000-2.500 de lei, iar persoanele juridice – 20.000-25.000 de lei. De asemenea, trebuie achitat prejudiciului cauzat prin tăierea ilicită.

„Tradițional, în această perioadă, este intensificată paza și protecția pădurilor, fiind organizate sistematic raiduri în fondul forestier, cu implicarea colaboratorilor întreprinderilor silvice,  ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Inspectoratelor de Poliție din teritoriu”, a atenționat Moldsilva.