Peste 150 de tineri antreprenori și-au prezentat ideile de afaceri în cadrul Forumului „Noi cei care am rămas acasă”

  • 9 dec. 2016, 16:09
  • 892

Peste 150 de tineri antreprenori din Republica Moldova, directori și profesori ai școlilor profesionale  participă joi și vineri, 8-9 decembrie la Forumul Tinerilor Antreprenori, organizat de Centrul pentru Educația Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA), în colaborare cu Ministerul Educației al Republicii Moldova. Forumul se desfășoară cu genericul „Tinerii în acțiune: Noi cei care am rămas acasă.”

Evenimentul este organizat cu scopul de a promova practicile tinerilor antreprenori din localitățile țării, ca opțiune de carieră.

În deschiderea evenimentului, Șofia Șuleanschi, Director Executiv CEDA, a menționat că acest Forum a fost organizat pentru a prezenta unele afaceri de succes inițiate de tinerii din Republica Moldova cu suportul Fundaţiei Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) pe parcursul a 7 ani de activitate CEDA dar și pentru a crea o platformă de discuții și păreri referitor la deficiențele și constrângerile cu care se confruntă tinerii antreprenori din Republica Moldova în dezvoltarea afacerilor. 

Potrivit Directorului executiv CEDA, în această perioadă au fost susținuți peste 500 de tineri din Republica Moldova care și-au inițiat afaceri. 80 la sută din afacerile înregistrate în această perioadă sunt viabile până în prezent și se dezvoltă.

„Avem o inițiativă de a face un studiu complex în vederea monitorizării afacerilor inițiate de tineri, pentru a vedea ce se întâmplă cu afacerile după ce au fost inițiate – câte se mențin?, câte se bancrotizează?, câte se dezvoltă și devin puternice pe piață?. Toate aceste informații ne vor ajuta să evaluăm climatul de afaceri și să deducem modalitățile de suport a antreprenoriatului mic și mijlociu, a menționat Sofia Șuleanschi”.

Silviu Gîncu, șef al Direcției Învățământ Profesional Tehnic, Ministerul Educației, a menționat că pe parcursul anilor CEDA a fost unul dintre principalii parteneri ai Ministerului Educației în domeniul promovării și modernizării studiului profesional tehnic în Republica Moldova și a apreciat suportul oferit de Fundaţia Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED), Austria, tinerilor antreprenori.

Potrivit lui Silviu Gîncu, includerea modulelor de educație antreprenorială în studiile elevilor școlilor profesionale și chiar a colegiilor vor permite absolvenților să se decidă mai ușor pentru o afacere proprie și problema angajării în câmpul muncii va fi diminuată.

Pius Frick, reprezentantul LED în Moldova, a menționat că în Republica Moldova există multe rezerve neexplorate în domeniul antreprenoriatului pentru tineri, iar părerile acestora, expuse în diferite moduri, inclusiv în cadrul actualului Forum, vor permite evidențierea oportunităților de suport pe care îl pot oferi donatorii.

În cadrul evenimentului, tinerii antreprenori, care au fost susținuți în cadrul proiectului MEEETA, și-au prezentat ideile de afaceri și și-au împărtășit experiența în inițierea și dezvoltarea afacerilor.

Participanții la sesiunile forumului urmează să discute despre microîntreprinderi, rolul programelor de inițiere și dezvoltare a afacerilor proprii, vor pune în discuții oportunitățile oferite elevilor instituțiilor de învățământ profesional tehnic prin introducerea „Bazelor antreprenoriatului” ca și obiect de studiu.

La eveniment participă tinerii antreprenori – beneficiari ai proiectului MEEETA, reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerului Educației, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Tineretului și Sportului, organizații internaționale și donatori, ONG-uri locale şi naționale, profesorii care predau Bazele antreprenoriatului, experți, formatori.

Pe parcursul celor 3 etape de implementare a Programului MEEETA peste 500 de tineri au beneficiat de suport în afaceri în valoare totală de circa 350 de mii de dolari.

Proiectul MEEETA este implementat în Republica Moldova de către Fundaţia Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED).