Nu spune aceste lucruri la un interviu de angajare

  • 21 feb. 2017, 16:23
  • 4 301
  • 1

După ce ai transmis CV-ul tău companiei în care visezi să lucrezi, ai așteptat cu sufletul la gură să fii contactat, și iată, ești invitat la interviu. Este o etapă în care se va decide dacă vei fi angajat sau nu. Este important să faci o impresie bună, însă emoțiile te pot da de gol și riști să spui lucruri care să te ruineze. Pentru a te ajuta să treci cu brio de această încercare, îți oferim o listă de lucruri pe care să eviți să le spui la un interviu de angajare.

1. „Șeful meu a fost o persoană groaznică, nu m-am înțeles niciodată bine cu el.”

Să nu vorbești urât despre persoanele sau lucrurile de la fostul loc de muncă. Oricare ar fi motivul pentru care ai demisionat, trebuie să păstrezi o atitudine neutră față de acesta. Chiar dacă între-adevăr nu ai fost în cele mai bune relații cu șeful, nu trebuie să spui despre acest lucru la un interviu de angajare, pentru că ar putea releva faptul că ești o persoană dificilă și nu vei putea stabili relații bune nici cu viitorul șef.

2. „Știu că nu am foarte multă experiență, dar...”

Dacă ești la începutul carierei este normal să nu ai foarte multă experiență, iar acest lucru angajatorul îl vede din CV-ul tău. Faptul că vei menționa acest lucru încă o dată la interviu va da dovadă de neîncredere în forțele proprii. Trebuie să fii sigur pe sine și să îți pui în valoare calitățile și competențele pe care le ai.

3. „Am fost concediat de la ultimul loc de muncă.”

Nu este un lucru de care te poți mândri. Indiferent de ce situație a fost la ultimul loc de muncă, această frază îi va speria pe angajatori. Încearcă să o eviți, pentru că altfel, recrutorul va încerca să descopere defectele care au dus la această hotărâre, în loc să se concentreze pe calitățile tale. Totodată, nu poți nici să ascunzi acest fapt. Încearcă să le comunici angajatorilor, dar într-o altă formă.

4. „Compania Dvs are nevoie de un specialist ca mine!”

Chiar dacă ești foarte bun în ceea ce faci și într-adevăr vei aduce un plus valoare companiei, nu trebuie să dai senzația că ești arogant. Mai degrabă lasă să se vadă că și tu ai nevoie de ei.  O persoană prea încrezută este evitată în aceeași măsură în care sunt evitate persoanele prea timide. Trebuie să dai dovadă încă de la interviu că poți lucra eficient în echipă.

5. „Parcă am scris în CV...”

Orice te-ar întreba recrutorul, răspunde, chiar dacă aceeași informație ai indicat-o și în CV. Cu siguranță acesta a văzut datele din CV, dar analizează, de asemenea, cum oferi acest răspuns, cum reacționezi. Este important modul în care comunici și te prezinți, iar dacă dai același răspuns și oral și o faci sigur, acest lucru va da o impresie bună despre tine.

6. „Defectul meu este că sunt perfecționist și am obsesia pentru muncă.”

Sunt niște răspunsuri standard la care angajatorii deja au alergie. Acestea sunt pregătite de acasă sau copiate de pe Internet pentru a răspunde la întrebarea: „care sunt defectele tale?” Angajatorii vor să audă un răspuns sincer și autentic. Ei au scopul să-ți cunoască personalitatea, iar răspunsurile tipice nu dau o impresie bună. Găsește un punct mai slab, dar arată ceea ce faci pentru a-l depăși.

7. „Sunt gata să fac orice.”

Angajatorilor le plac persoanele dornice să muncească, dar nu trebuie să întreci măsura. Atunci când cu disperare încerci să argumentezi de ce ar trebui să te angajeze și spui că ai putea îndeplini orice sarcină, indiferent de complexitate, nu neapărat demonstrezi că ești, cu adevărat, competent. Acest lucru, mai degrabă, demonstrează faptul că din anumite motive îți este frică de faptul că nu vei fi angajat și pune la îndoială calitatea muncii pe care o vei îndeplini.

8. „Cu ce se ocupă compania?”

E normal să nu cunoști foarte multe detalii despre procesele companiei, dar niște date generale, cum ar fi domeniul de activitate, serviciile oferite, ești obligat să le cunoști. Înainte de a te prezenta la interviu, informează-te. Cel mai simplu este să vizitezi site-ul oficial, unde cu siguranță vei găsi această informație. Totodată, îți vei putea puncta câteva întrebări, astfel, arătându-ți interesul față de companie.

9. „Mai durează mult?”

În timpul interviului de angajare fii răbdător și nu fă lucruri care ar da impresia că ești plictisit și vrei să pleci cât mai curând. Ar fi absolut greșit să întrebi dacă mai durează mult sau dacă poți să pleci în câteva minute. Acest lucru dă de înțeles recrutorului că nu ești interesat să ocupi postul vacant sau că te grăbești la un alt interviu. Angajatorul trebuie să simtă că este singurul în care ești interesat.

10. „Nu am întrebări. Pot să plec?”

La sfârșitul interviului, de obicei, recrutorul te întreabă dacă ai anumite neclarități. În acest caz, nu este indicat să răspunzi „Nu”. Dacă nu ai întrebări, angajatorii percep că nu ești interesat cu adevărat de slujbă și nu te interesează detalii despre companie. Unii recrutori sunt mult mai interesaţi de întrebările pe care le pui decât de răspunsurile pe care le dai. Ei află din acestea care sunt interesele tale. Dacă nu ai neclarități, poți adresa această întrebare: "Care sunt trei lucruri pe care le căutaţi la mine ca angajat?" 

Nu există un model de comportament la interviul de angajare. Fiecare companie este individuală, precum și fiecare interviu aparte. Totuși, sunt anumite lucruri de care ar trebui să ții cont pentru a crea o impresie bună. Cel mai important este să fii sincer, liber și pozitiv. Angajatorul va aprecia individualitatea ta și, dacă ai competențele necesare pentru postul vacant, cu siguranță vei fi angajat.