Microsoft a câștigat un contract de cloud computing de 10 miliarde de dolari

  • 28 oct. 2019, 10:53
  • 589

Microsoft a învins Amazon în cursa pentru câștigarea unui contract de 10 miliarde de dolari extrem de sensibil cu Departamentul Apărării din SUA, în urma mai multor runde de licitație și o intervenție de ultimă oră a lui Donald Trump, scrie Financial Times.

Acțiunile Microsoft au crescut cu 3% în urma anunțului, în timp ce acțiunile Amazon au scăzut cu aproape 1%.

Pentagonul a anunțat vineri că Microsoft a câștigat așa-numitul contract de cloud computing JEDI, ceea ce va permite companiei să gestioneze mare parte din datele și comunicațiile Departamentului de Apărare, transmite biziday.ro.

Contractul JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), pe o perioadă de zece ani, vizează să modernizeze toate sistemele informatice ale forțelor armate americane într-un sistem gestionat de inteligența artificială.

Mulți se așteptau ca Amazon să câștige contractul, dar președintele Trump a intervenit în ultimul moment pentru a avertiza că „marile companii” s-au plâns de acest proces, stârnind o revizuire finală a lui Mark Esper, secretarul apărării american.

Donald Trump a avut dispute în mod regulat cu Jeff Bezos, fondatorul și directorul Amazon, iar intervenția sa este văzută de unii ca fiind motivată politic. Amazon este singura companie de tehnologie care este în prezent în măsură să ofere criptare suficient de sigură pentru a răspunde cerințelor „top secret” ale guvernului american.

Departamentul Apărării al SUA a făcut anunțul vineri seară într-o declarație succintă și tehnică care contrastează cu mare parte din drama care a înconjurat atribuirea contractului.

Dana Deasy, șefa de departamentului de informare, a declarat în declarație: „Strategia de modernizare digitală DoD a fost creată pentru a susține acest imperativ. Acest premiu este un pas important în executarea strategiei de modernizare digitală. ”

Contractul Joint Enterprise Defense Infrastructure, cunoscut sub numele de Jedi, a fost puternic contestat nu doar datorită valorii sale, ci și pentru că îl plasează pe câștigător în pole position pentru a câștiga o serie de alte contracte similare cu guverne și instituții mari din întreaga lume.

Procesul de ofertare a avut loc la începutul acestui an, când Oracle, unul dintre cei patru ofertanți originali, a contestat procesul în instanțe. 

Compania a pierdut apelul, iar Donald Trump a avut o intervenție la scurt timp după aceea, determinând o revizuire de ultimă oră a lui Mark Esper, care a fost numit recent secretar al apărării.

Comentariile lui Trump au fost interpretate pe scară largă ca un atac asupra Amazonului, nu în ultimul rând pentru că a numit Microsoft, IBM și Oracle – toți ceilalți trei ofertanți – ca fiind companiile care s-au plâns de acest proces.

Washington Post a anunțat săptămâna aceasta că o nouă carte a unui fost membru al personalului Pentagon susține că Donald Trump a vrut să încurce Amazon prin blocarea lor în procedura de atribuire a contractului Jedi. 

Nici Pentagonul, nici Casa Albă nu au comentat acest raport. Washington Post este deținut de Jeff Bezos, proprietarul Amazon.

Vineri seară, Mark Warner, senatorul democrat din Virginia, a spus într-un tweet: „Dacă președintele folosește puterea sa pentru a pedepsi criticii din mass-media este un abuz complet de putere. Acest lucru nu poate fi ignorat și avem nevoie de câteva răspunsuri. ”

Amazon a anunțat într-o declarație: „Suntem surprinși de această decizie. Amazon Web Services este liderul clar în cloud computing, iar o evaluare detaliată pur și simplu a ofertelor comparative duce în mod clar la o concluzie diferită. ”

Amazon nu a anunțat dacă va contesta decizia în instanță. Microsoft nu a comentat încă decizia.