Fost fotbalist, viitor președinte de țară: Provine dintr-o familie saracă, a câștigat Balonul de Aur și acum vrea să conducă o națiune

  • 16 oct. 2017, 13:58
  • 500

Leadershipul este asociat, de cele mai multe ori, studiilor și programelor educaționale și de perfecționare. Dar oare un MBA sau o diplomă obținută într-una dintre cele mai cunoscute și bine cotate universități din lume poate fi singura modalitate de a fi perceput ca un adevărat lider? Sunt suficiente aceste lucruri?  

Dobândirea calității de lider nu se face doar prin studii aprofundate. Se face, în primul rând, prin dorința de a performa în domeniul de activitate, fie că vorbim de cercetare, IT, cultură sau sport. La prima vedere, ultimul domeniu de activitate pare că nu are nicio legătură cu leadershipul.

Realitatea este cu totul alta. Sportul a dat lumii voci puternice și influente care, nu de puține ori, s-au implicat în activități caritabile și au influențat mase de oameni.

Cel mai recent exemplu este cel al lui George Weah, un fost fotbalist care este aproape să devină președintele țării sale – Liberia.

Lider încă de mic

Povestea lui George Tawlon Manneh Oppong Ousman Weah a început pe 1 octombrie 1966 - data nașterii – într-o zonă mlăștinoasă și săracă din Liberia. Primii pași în încercarea de a-și depăși condiția de copil care provine dintr-o familie extrem de săracă au fost făcuți cu ajutorul unor mingi improvizate, lângă o zonă mlăștinoasă.

Monrovia, regiunea unde s-a născut George Weah, este considerată una dintre cele mai sărace din întregul continent. Actualul politician din Liberia, cu șanse mari de a deveni președintele țării, a profitat de un program national prin care autoritățile îi îndemnau pe copii să se apuce de fotbal.

Părinții lui Weah au acceptat ideea poate progresa și l-au înscris în acest program.

De aici până la ajunge la statutul de cel mai bun jucător de fotbal din istoria Continentului Negru nu a fost decât un pas. An de an, George Weah și-a cultivat noțiunea de leadership și a reușit să devină unul dintre cei mai importanți fotbaliști din istoria echipei AC Milan, cea mai titrată formație italiană pe plan international.

În același timp, Weah nu a uitat de unde a plecat, devenind astfel un exemplu că sărăcia poate fi depășită, iar cu motivație, talent și dorința de a ieși învingător a devenit un model pentru milioane de oameni care se zbat în sărăcie.

Și-a cultivat leadershipul și după ce s-a lăsat de fotbal

În momentul în care a renunțat la cariera de sportiv de performanță, Weah era unul dintre cei mai bogați oameni din Liberia. În loc să se bucure de bani, a preferat să se bucure continue proiectul care i-a schimbat viața – i-a îndemnat pe tineri să se apuce de fotbal.

După ce a deschis mai multe academii de fotbal în întreaga țară, Weah a primit distincția de ambasador UNICEF pentru copiii din Liberia. De asemenea, ONU i-a recunoscut meritele pentru eforturile pe care le-a făcut pentru a pune capăt conflictelor din țara sa.

Principalele repere din viața lui George Weah

În 1995, George Weah a fost desemnat cel mai bun fotbalist din lume, câștigând premiul FIFA WORD PLAYER (actualul Balon de Aur). Peste trei ani, alături de un cunoscut cântăreț din Liberia, a scos un album de muzică pentru copii.

În 2005, George Weah a candiat pentru președinția Liberiei, însă a ieșit pe locul doi. La 12 ani distanță, are șanse mari să devină viitorul președinte al Liberiei. Conform rezultatelor parțiale, fostul fotbalist are șanse de a deveni viitorul președinte al țării, iar anunțul va fi făcut pe 25 octombrie.