Fermierii începători vor primi în avans subvenții în sumă de 15 mil. lei

  • 27 nov. 2019, 10:09
  • 675

Alţi 27 de producători agricoli începători vor beneficia de subvenţii în avans din partea statului în sumă de 15 mil. lei ($862,8 mii).

Acestea sunt rezultatele celui de-al cincilea apel de recepţionare a dosarelor aferente Proiectului subvenţii în avans pentru proiecte start-up, subvenţii acordate tinerilor şi femeilor fermieri ce doresc să-şi lanseze o afacere în sectorul agricol, transmite Infotag.

Surse din cadrul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) au comunicat că fermierii şi-au planificat să investească în sectorul agricol peste 24 mil. lei (inclusiv 15 mil. lei din partea statului), ce vor genera crearea a peste 70 locuri de muncă. 

Cererile de finanţare au fost adoptate şi procesate în perioada 2 septembrie - 22 noiembrie.

Majoritatea solicitanţilor (16) doresc să investească în înfiinţarea plantaţiilor multianuale pe o suprafaţă de 97,5 ha, preponderent fiind plantaţiile de levănţică. 

Nouă solicitanţi planifică să se ocupe de sectorul apicol, unde vor fi procurate 1800 familii de albine cu utilaj specializat de producere a mierii, iar şi un producător agricol intenţionează să-şi lanseze afacerea în domeniul avicol.

Potrivit raportului Agenţiei pentru primul semestru, 34 de fermieri începători au primit finanţare în cadrul celui de-al treilea şi al patrulea apel al programului de subvenţionare în avans. 

Investiţia totală a fost de 31 mil. lei, dintre care 20 mil. lei sunt subvenţii de la stat.