Cum să răspunzi celor mai dificile întrebări la interviul de angajare

  • 3 ian. 2017, 15:44
  • 1 009

Orice recrutor va încerca să te pună în dificultate, la interviul de angajare, prin anumite întrebări dificile. Le recunoști dintr-o mie – sunt acele întrebări care parcă nu au răspuns. Ce poți face? Nu te bloca, oricând există răspunsuri potrivite.

Întrebarea despre viitor

„Unde te vezi peste cinci ani?”. Cea mai bună tactică: vorbește despre calitățile tale.

Nu da prea multe amănunte despre planurile tale concrete de carieră. În schimb, poți discuta despre obiectivele tale profesionale și cum intenționezi să le atingi. Câteva exemple de obiective ar fi: dezvoltarea profesională sau căutarea unor noi provocări în carieră.

Întrebarea despre salariu

Când ești intreabat la un interviu care sunt cerințele tale salariale încearcă, mai întâi, să eviți cu delicatețe să răspunzi. Parează cu o altă întrebare: „cât este salariul pentru poziția respectivă?”. Dacă intervievatorul insistă să-i spui o sumă, gândește-te la un interval, dar ia în considerare salariul pe care ți-l dorești, salariul celui mai recent job și salariul standard pentru postul disponibil. Întrebarea legată de salariu este una dintre cele mai importante pe care le vei primi la interviu, așa că trebuie să îți pregătești un răspuns înainte să ajungi în față intervievatorului.

Întrebarea „De ce?”

Între a fi încrezător în propriile forțe și a fi lăudaros nu este decât un pas. Dacă ești întrebat în cadrul unui interviu „De ce ar trebui să te angajez?” trebuie să îți prezinți sincer, cu încredere, abilitățile tale, dar să eviți să pari lăudaros.

Pregătește-te pentru întrebarea „De ce ar trebui să te angajez?”. Repetă, cu voce tare, în fața oglinzii, care sunt abilitățile și capacitățile tale profesionale. De exemplu: „Sunt o persoană integră”, „Sunt o persoană sociabilă și mi-am făcut de-a lungul timpului multe relații în acest domeniu” și „Îmi urmăresc obiectivele cu convingere”. Chiar dacă la început o să îți fie greu să te lauzi singur, după câteva repetiții vei părea sincer.

Întrebările ciudate

„Dacă ai fi un copac, care ar fi acesta?”. „Dar dacă ai fi o mașină?”. „Sau un animal?”.

În primul rând, ceea ce trebuie să faci este să nu intri în panică – ia o pauză și respiră adânc. Apoi, amintește-ți că nu există un răspuns „corect” pentru astfel de întrebări, iar că ai alege un plop sau un stejar nu prezintă importanță pentru jobul pe care îl dorești.

Intervievatorii urmăresc, prin astfel de întrebări, să observe cum te descurci în situații imprevizibile și sub presiune. Nu este important ce fel de copac (mașină sau animal) alegi, dar contează felul în care îți motivezi opțiunea, astfel încât să îți fie favorabilă. Așa că, alege un plop, pentru că îți dorești să atingi culmi nebănuite în cariera ta sau alege un stejar, deoarece scopul tău este să ajuți compania să prindă „rădăcini”.