Ce faci dacă ai acceptat un job nou și apoi te răzgândești

  • 11 nov. 2016, 13:41
  • 813

Oricui i se poate întâmpla să accepte un job nou, iar apoi să se răzgândească. O astfel de situație poate duce la apariția anumitor conflicte, dacă nu este gestionată corespunzător.

Te-ai hotărât să te desparți de compania în care lucrezi și ai început să-ți cauți un alt job. Ai fost deja la câteva interviuri și ai primit o ofertă de angajare, prin intermediul unui recrutor, pe care ai acceptat-o. Între timp, compania pentru care încă lucrezi intră într-un proces de schimbare, iar șeful tău direct, cu care nu te înțelegi, este concediat. Ți se propune o funcție nouă, care vine la pachet cu un salariu mai mare. Ești tentat să ramâi, dar nu știi cum să-i dai vestea recrutorului care te-a ajutat să primești oferta recentă.

Cel mai bine este să ai o atitudine sinceră și să-i spui recrutorului, cât mai repede și cât mai direct, despre oportunitatea nou apărută în cadrul angajatorului tău actual. Construiește răspunsul tău atât în jurul motivelor care te-au determinat să-ți cauți un alt loc de muncă, cât și în jurul întâmplărilor petrecute în ultima vreme. Ai putea, de exemplu, să-i spui recrutorului că motivele pentru care doreai să-ți schimbi jobul erau greșite. Astfel, îi vei demonstra că ești un om care nu fuge de probleme, ci o persoană care încearcă să le rezolve.

Cere-ți scuze și arată-i recrutorului că ești dispus să păstrați o legatură. De asemenea, trimite-i o scrisoare  personalizată și mulțumește-i pentru eforturile sale. Totodată, dacă știi pe cineva care ar putea să acopere poziția refuzată de tine, recomandă persoana respectivă recrutorului.

Un profesionist în recrutare ar trebui să înțeleagă situația și chiar să-ți ureze succes în carieră. Mai mult, un profesionist în recrutare va dori să afle de ce ai hotărât să rămâi alături de angajatorul actual sau de ce ai vrut să pleci de la compania pentru care lucrezi în prezent.

Pe de altă parte, un recrutor care nu știe să primească foarte bine vestea că a ratat un candidat bun, s-ar putea să-ți pună bețe în roate în anumite situații care vor putea apărea în viitor. Totuși, o abordare agresivă din partea recrutorului la adresa ta, pe fondul refuzului de a merge la angajatorul recomandat de el, s-ar putea să reprezinte un lucru pozitiv pentru tine. O atitudine negativă a recrutorului îți va arăta că nu merită să depui eforturi ca să construiești o relație pe care să te bazezi că, la un moment dat, îți va aduce jobul visurilor tale.

La sfârșitul zilei, cariera ta este cea care contează. Viitorul tău profesional este cel care ar trebui sa te preocupe mai mult decât faptul că, poate, i-ai îngreunat puțin meseria unui recrutor.