Angajații din domeniuL HORECA au înaintat o petiție Ministerului Finanțelor

  • 8 aug. 2019, 16:58
  • 431

Asociația Națională a Restaurantelor MĂR și angajații din sectorul HORECA au înregistrat o petiție adresată Ministerului Finanțelor și altor instituții de stat, cu solicitarea de a renegocia acordul cu Fondul Monetar Internațional și de a păstrat cota TVA de 10% pentru hoteluri, restaurante și cafenele.

Potrivit semnatarilor, domeniul de alimentație publică din Moldova are un potențial enorm, însă, acesta nu poate fi competitiv pe plan european în momentul în care, chiar și în România, cota TVA constituie 5%.

De asemenea, dublarea TVA-ului ar putea avea un impact negativ asupra economiei. „Odată cu majorarea cotei TVA, în cumul cu celelalte majorări enunțate, precum resursele energetice, duc indispensabil la majorarea prețului materiei prime, produselor alimentare, respectiv și la majorări de prețuri în unitățile de alimentație publică. Aceste majorări nu pot asigura și creșterea salariilor cetățenilor rămași acasă, respectiv puterea de cumpărare a oaspeților noștri va scădea. Noi știm că, mai puțini bani înseamnă mai puțini consumatori, respectiv mai puțini bani, iar la final, salarii mai mici sau reduceri de personal”, se spune în textul petiției.

Amintim că, anterior, reprezentanții sectorului HORECA au avut o întâlnire cu ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, care declarase că va discuta cu FMI posibilitatea de a redeschidere negocierile.

Până în prezent, proprietarii mai multor localuri de alimentație publică au semnalat că majorarea cotei TVA va determina majorarea prețurilor pentru consumatorul final, micșorarea salariului și a numărului de personal și chiar falimentarea unor localuri.