6 hobby-uri care te ajută să fii mai productiv

  • 18 ian. 2017, 15:49
  • 1 748

Multe persoane nu știu că activitățile pe care aleg să le facă în timpul liber au o influență directă asupra activității creierului. Studiile efectuate de cercetători arată că procesul de îmbătrânire a creierului poate fi întârziat atunci când oamenii fac anumite activități. Deoarece cei mai mulți aleg să facă aceste lucruri în timpul liber, majoritatea acestor activități sunt considerate hobby-uri.

Iată, așadar, șase hobby-uri care îți vor ajuta creierul să lucreze mai repede și mai eficient:

1. Lectura

Fie că alegi să citești beletristică, poezii, benzi desenate, ziare sau reviste, cercetătorii în domeniul neuroștiinței susțin că lectura crește activitatea la nivelul creierului. În timp ce aflăm noi informații, căile neuronale cresc. De asemenea, cititul antrenează acele părți ale creierului responsabile de rezolvarea problemelor, descoperirea tiparelor și interepretarea afirmațiilor celorlalți despre sentimentele lor. În plus, lectura îmbunătățește memoria și stimulează imaginația.

2. Cântatul la un instrument muzical

Cercetătorii neurologi au observat, în urma studiilor care au durat ani de zile, că învățarea unui instrument muzical de către copii duce la îmbunătățirea funcțiilor cognitive: memoria, rezolvarea problemelor, procesarea secvențială și recunoașterea tiparelor. O persoană care cântă la un instrument sau din voce are un volum mai mare de materie cenușie și mai multe conexiuni neuronale între cele două emisfere ale creierului.

3. Exercițiile fizice practicate regulat

Unele persoane practică regulat un sport, în timp ce altele preferă să facă niște exerciții acasă. Orice mișcare în plus este mai bună decât lipsa acesteia, datorită faptului că, în timpul exercițiilor fizice, în corp este produsă o proteină specială care, odată absorbită de creier, crește memoria și concentrarea.

4. Învățarea unei limbi străine

Este dovedit faptul că persoanele bilingve dispun de mai multă materie cenușie în creier. De asemenea, oamenii care vorbesc mai multe limbi străine se pot concentra mai ușor pe mai multe lucruri în același timp. Acest lucru se explică prin faptul că acele părți ale creierului responsabile cu explicațiile, planificarea și memorarea sunt mai dezvoltate.

5. Puzzle-urile și jocurile de strategie

Mulți adulți uită să se mai joace. Însă, trebuie să privim creierele noastre în același timp ca pe niște calculatoare și ca pe niște mușchi. Cu cât mai multă informație stochezi acolo, cu atât creierul devine mai performant. De aceea, jocurile precum puzzle-urile, cuvintele încrucișate, activitățile de deducție, jocurile de strategie, precum șahul, sau chiar unele jocuri video sunt un exercițiu ideal pentru creier care îl ajută să preia noi informații și să facă noi conexiuni.

6. Meditația

Atunci când vorbim de meditație, ne referim la acea stare de deconectare de exterior și de conectare cu sinele nostru interior. Unii simt această stare în timpul rugăciunii, iar alte persoane în timpul exercițiilor de Yoga sau al altor exerciții. Cert este că starea de meditație te ajută să deții controlul asupra propriilor tale gânduri. Studiile arată că studenții care meditează iau note mai bune la teste și examene datorită faptului că se concentrează mai ușor și au o memorie mai bună.

După cum vezi, niciunul dintre cele șase hobby-uri despre care am vorbit mai sus nu sunt atât de dificil de realizat. Te poți gândi încă de pe acum cum să le integrezi în viața ta, știind deja ce beneficii extraordinare vei avea de pe urma lor.