10 sfaturi de care trebuie să ții cont la interviu

  • 12 mai 2017, 16:42
  • 3 388

Să o luăm cu începutul. Scrisoarea de intenție, CV-ul și cererea de angajare au primit în sfârșit un feedback bun și au obținut un interviu de angajare. Pasul următor este de a-ți stăpâni tehnicile de reușită pentru interviu. Mai jos aflați câteva sfaturi care te vor ajuta în obținerea locului de muncă mult așteptat. 

1. Informează-te despre angajator, despre managerul de angajare și oportunitățile de locuri de muncă

Succesul unui interviu începe cu o cunoaștere solidă din partea ta. Trebuie să înțelegi cerințele locului de muncă, angajatorul și fundamentul persoanei sau persoanelor care te vor intervieva. Cu cât faci mai multă cercetare, cu atât vei înțelege mai mult compania și cu atât mai bine vei putea răspunde la întrebări. Vizitează site-ul companiei, caută alte informații publicate și adresează întrebări despre companie. Află mai multe despre job și cerințele acestuia.

2. Revizuiește întrebările comune de la interviu și pregătește câteva răspunsuri

O altă cheie pentru a avea succes la interviul de angajare este pregătirea răspunsurilor la întrebările comune. În primul rând, întreabă managerul de angajare dacă interviul va fi unul la unul sau într-un grup? Încearcă să determini ce întrebări vor fi puse și pregătește răspunsuri detaliate care să se concentreze pe exemple si realizări specifice. Un instrument bun pentru a îți aminti răspunsurile este să le pui într-o formă de poveste pe care o poți spune în interviu. Nu este nevoie să memorezi răspunsurile (de fapt, este mai bine să nu), ci să dezvolți puncte de discuție. Există instrumente excelente disponibile pentru a te ajuta să răspunzi la întrebările din cadrul interviului. De asemenea, ia în considerare utilizarea tehnicii STAR Interviewing.

3. Vestimentația aleasă la interviu

Alege o garderobă care să se potrivească organizației și culturii acesteia, încercând să lași o impresie cât mai bună. Amintește-ți că este întotdeauna mai bine să porți haine care ți se potrivesc, curate și călcate. Păstrează accesoriile și bijuteriile, dar nu exagera. Încearcă să nu fumezi și să nu mănânci chiar înainte de interviu și, dacă este posibil, să te speli pe dinți sau să folosești apă de gură.

4. Ai grijă să ajungi la timp, relaxat și pregătit pentru interviu

Nu există nicio scuză pentru întârzierea la un interviu. În lipsa unui dezastru, încearcă să ajungi cu aproximativ 15 minute înainte de interviul programat pentru a finaliza lucrările adiționale și pentru a avea posibilitatea să îți ajustezi timpul. Sosirea un pic mai devreme este, de asemenea, o șansă de a observa dinamica locului de muncă.
Cu o zi înainte de interviu, pune într-un dosar copii ale CV-ului și a listei de referințe. Dacă ai un portofoliu sau mostre ale muncii tale, adu-le și pe acestea. În cele din urmă, amintește-ți să ai câteva pixuri la tine și un carnețel sau o agendă pentru a nota lucruri. În cele din urmă, când ajungi la birou, închide telefonul mobil.

5. Fă o impresie bună încă de la început

Ca o primă regulă atunci când mergi la un interviu este să fii politicos și să oferi salutări calde tuturor celor pe care îi întâlnești, de la cel care te ajută să parchezi, recepționer, până la managerul cu care urmează să susții interviul. Angajatorii sunt adesea curioși de modul în care solicitanții de locuri de muncă tratează membrii personalului", iar locul de muncă ar putea să depindă de modul în care interacționezi cu oamenii înainte de a ajunge la biroul cu pricina. Când a venit vremea interviului, trebuie să faci impresie bună încă de la început. De obicei intervievatorii ajung în primele câteva secunde de dinaintea interviului și pot face o selecție încă de la ușă. Îmbracă-te corespunzător, fii mai devreme la ușa intervievatorului și, când acesta din urmă salută zâmbește, ai grijă să ai contact vizual cu acesta și oferă-i o strângere de mână fermă, dar nu zdrobitoare. Reține faptul că a avea o atitudine pozitivă și a-ți exprima entuziasmul pentru locul de muncă și angajator sunt vitale în etapele inițiale ale interviului. Studiile arată că managerii iau decizii critice cu privire la solicitanții de locuri de muncă încă din primele 20 de minute ale interviului. 

6. Fii autentic, optimist, concentrat, sigur, încrezător în forțele proprii și concis

Odată ce începe interviul, cheia succesului este calitatea și livrarea răspunsurilor. Scopul tău ar trebui să fie întotdeauna autenticitatea, răspunzând în mod sincer întrebărilor din cardul interviului. În același timp, obiectivul tău este să ajungi la pasul următor, așa că vei dori să oferi răspunsuri concentrate care să îți arate abilitățile, experiența și să te facă să pari omul potrivit la locul potrivit. Furnizează exemple solide de soluții și realizări", dar păstrează-ți răspunsurile scurte și la obiect. Prin pregătirea răspunsurilor la întrebările comune de interviu, vei evita, în mod ideal, răspunsurile lungi, care pot deranja intervievatorii. Întotdeauna încearcă să păstrezi răspunsurile scurte la interviu. În cele din urmă, indiferent cât de mult ar putea să te momească un intervievator, niciodată nu vorbi de rău fostul angajat sau foștii colegi de muncă. Interviul este despre tine.

7. Amintește-ți de importanța limbajului corpului

Răspunsurile tale la întrebările intervievatorului sunt foarte importante dar, să nu uităm de limbajul corporal. Acesta din urmă poate fi o distragere a atenției așa că nu exagera cu mișcările mâinilor în timp ce furnizezi informații despre tine. Formele eficiente ale limbajului corpului includ zâmbetul, contactul vizual, poziția solidă și ascultarea activă. Formele dăunătoare ale limbajului corpului includ vorbitul în șoaptă, privirea în depărtare, jocul cu un stilou, fâțâindu-te într-un scaun, perierea părului sau atingerea feței.

8. Pune întrebări despre insight-urile companiei

Studiile arată că un angajator judecă un posibil viitor angajat după modul în care se comportă la interviu, cu referire la curiozitatea față de companie. Așa că, indiferent cât de clar și concis a fost interviul despre viitorul loc de muncă, tu trebuie să pui câteva întrebări despre companie, despre viitorul loc de muncă, ca să vadă angajatorul că tu chiar îți dorești acel loc de muncă, îți dorești să faci parte din marea echipă a companiei. O persoană inteligentă pregătește astfel de întrebări înainte de interviu pentru că pe parcursul acestuia este posibil să uite.

9. Vinde-te, apoi încheie „afacereaˮ

Solicitantul cel mai calificat nu este întotdeauna cel care este angajat. Candidatul câștigător este adesea persoana care răspunde cel mai bine la întrebările intervievatorului și prezintă modul în care se potrivește cu postul, departamentul și organizația. Unii se gândesc la interviu ca la un apel de vânzări. Ești „agentul de vânzări "și produsul pe care îl vinzi angajatorului este capacitatea ta de a satisface nevoile organizației, de a rezolva problemele sale, de a-i propulsa succesul. În cele din urmă, pe măsură ce interviul se încheie, întreabă despre pașii următori ai procesului și despre calendarul pe care angajatorul se așteaptă să-l folosească pentru a lua o decizie cu privire la această poziție.

10. Mulțumește intervievatorului în persoană, prin e-mail sau poștă

Curtoazia și politețea obișnuite merg adesea în interviu. Astfel, importanța de a mulțumi fiecărei persoane care vă intervievează nu ar trebui să fie o surpriză. Începe procesul în timpul interviului, mulțumindu-i fiecărei persoane care a asistat la interviu înainte de a pleca. Scriind e-mailuri și note de mulțumire la scurt timp după interviu nu îți va oferi locul de muncă, dar acest lucru îți va oferi cu siguranță un avantaj față de oricare dintre ceilalți finaliști care nu s-au deranjat să transmită note de mulțumire.

Gânduri finale privind succesul interviului de angajare

În urma interviurilor pentru locuri de muncă, este nevoie de cercetare, practică și persistență. Cu cât depui mai mult efort în pregătirea pentru interviu, cu atât vei avea mai mult succes în obținerea jobului "mai ales dacă îți amintești și urmezi aceste zece sfaturi de intervievare pentru un loc de muncăˮ.