SUA interesate să investească în domeniul IT și infrastructura Moldovei

  • 4 iul. 2018, 20:43
  • 594

Declarația în cauză a fost făcută de către secretarul adjunct al Departamentului Comerțului al SUA Ian Steff la întrevederea de la Washington cu premierul Republicii Moldova Pavel Filip, povestind, de asemenea, despre programele Departamentului de Comerț al SUA, în care pot participa oamenii de afaceri moldoveni, relatează Noi.md. 

În general, părțile au discutat evoluțiile economice din Republica Moldova, prioritățile pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și oportunitățile investiționale din țara noastră.

Prim-ministrul Pavel Filip a subliniat că Moldova a reuşit să obţină schimbări economice pozitive, a asigurat stabilizarea economiei, dar şi a sectorului bancar și financiar. Ca urmare a reformelor promovate în sectorul bancar, în acest an, pe piața bancară din Moldova a venit cea mai mare bancă din România, iar săptămîna trecută, a fost semnat precontractul de vînzare a pachetului de acțiuni a băncii de importanță sistemică „Moldova Agroindbank”. 

Pavel Filip a relatat despre reformele realizate de Guvern, inclusiv, despre acțiunile privind facilitarea activității agenților economici, care, într-un final, au asigurat o creștere economică de 4% în anul 2016 și de 4,5% în anul 2017. Anul trecut, au fost create aproximativ 60 de mii de locuri de muncă, iar investițiile în Zonele Economice Libere au constituit 115 milioane de dolari SUA. 

Premierul a menționat că Executivul se va concentra şi în continuare pe identificarea unor noi surse de creștere economică, prin stimularea businessului și atragerea investițiilor. 

Pe parcursul anului trecut, volumul schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și SUA a depășit 89 milioane de dolari, în creștere cu peste 26% față de anul 2016. Astfel, SUA se află pe locul 16 la nivel mondial printre țările partenere cu care Republica Moldova are relații comerciale.