Solicitare: Indemnizațiile trebuie ajustate la rata anuală a inflației

  • 13 feb. 2020, 9:45
  • 559

Toate plățile multianuale acoperite din bugetul de stat trebuie să fie ajustate la rata anuală a inflației. Solicitarea vine din partea Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare.

Potrivit CPD, moldovenii sunt în pierdere, pentru că în fiecare an puterea de cumpărare a indemnizației este redusă de creșterea ratei inflației, transmite Știri.md cu referire la Agora.md

Calculele arată că o familie pierde aproximativ în jur de trei mii de lei pe perioada concediului de îngrijire a copilului din cauza inflației.  Astfel, o femeie care în anul 2017 a ieșit în concediul de îngrijire a copilului a pierdut de-a lungul acestor 3 ani aproximativ – 2.780 de lei, din cauza ratei inflației.

În cazul în care un bărbat beneficiază de concediu de îngrijire a copilului, pierderile sunt de peste 3.300 de lei. Amintim că rata anuală a inflație în 2019 a fost de 7.3%, iar rata anuală pentru luna ianuarie 2020 a constituit 6.85%.

În aceste condiții, se impune necesitatea perfecționării legislației privind plata indemnizației pentru creșterea copilului. 

Centrul Paarteneriat pentru Dezvoltare recomandă următoarele modificări la articolul 18 din Legea nr. 289-XV din 22 iulie 2004[1]: 

„Indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului se indexează anual, la 1 aprilie, fiind achitată din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat. Coeficientul de indexare constituie creșterea anuală a indicelui prețurilor de consum pentru anul precedent, determinate în modul stabilit de Guvern. În cazul în care creșterea anuală a indicelui prețurilor de consum este mai mică de 2%, indexarea nu se efectuează. Indexarea următoare se va efectua în cazul în care creșterea indicelui prețurilor de consum cumulativ de la indexarea precedentă va constitui nu mai puțin de 2%”.