Ministerul Economiei negociază crearea un depozit de stocare a gazelor naturale în Republica Moldova

  • 5 sept. 2019, 15:51
  • 387

Obținerea unui credit de urgență pentru achiziționarea și stocarea a aproximativ 400 milioane metri cubi de gaze în lunile ianuarie și februarie 2020, căile de întărire a securității energetice, planurile de dezvoltare energetică pe termen scurt  și mediu, investițiile în eficientizarea consumului de energie. Sunt doar câteva dintre subiectele abordate de ministrul Economiei și Infrastructurii Vadim Brînzan în cadrul unor întrevederi cu mai mulți oficiali europeni.

De asemenea, a fost discutată ideea creării unui depozit de stocare a gazelor naturale în Republica Moldova, care ar putea fi procurate și stocate direct de pe piețele competitive, asigurând astfel securitatea energetică a țării.

Totodată,  părțile au vorbit despre construcția stației back-to-back în Vulcănești, a unei linii de transport de 400 kV între Vulcănești și Chișinău, precum și extinderea stațiilor de transformare Chișinău-Vulcănești.

Oficialii au accentuat potențialul major de investiții în valorificarea surselor de energie regenerabilă. În acest sens va fi luată în considerare ajustarea legislației, pentru a crea un mediu mai prielnic pentru potențialii investitori în Republica Moldova.