De astăzi, angajatorii își vor putea concedia subalternii pensionari. Modificările Codului Muncii au intrat în vigoare

  • 20 oct. 2017, 15:09
  • 1 406

Începând cu astăzi intră în vigoare noile modificări ale Codului Muncii, votate de Parlament și promulgate de Președintele țării. Noile prevederi au fost incluse astăzi în Monitorul Oficial. 

Asftel, de astăzi, anagajatorii își vor putea concedia angajații care au îndeplinit vârsta de pensionare, iar părinții vor sta acasa cu copilul cu doi ani mai puțin. Concediul suplimentar neplătit va fi oferit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani, și nu până la 6 ani cum este în prezent. Respectiv, contractul individual de muncă va putea fi suspendat  în caz de concediu pentru îngrijirea copilului în vârstă de 4 ani, și nu 6 ani cum este în prezent.

Potrivit modificărilor, pe lângă dreptul de a supune tinerii specialiști unor perioade de probe, angajatorii nu vor fi obligați să motiveze decizia privind rezultatul nesatisfăcător al perioadei de probă.

Printre modificările votate se mai numără:

- nu doar conducătorul unității, ci și conducătorii filialelor și reprezentanțelor acesteia vor putea demisiona, anunțând angajatorul prin cerere scrisă, cu o lună înainte, și nu cu 14 zile calendaristice cum este în prezent;

- angajatorul va avea dreptul să concedieze angajatul dacă acesta lipsește de la lucru nemotivat timp de 4 ore consecutive chiar și o singură dată, nu neapărat în mod repetat cum este în prezent;

- deținerea de către salariat a statutului de pensionar pentru limită de vârstă va constitui un motiv de concediere;

- obligația salariatului de a informa „de îndată” angajatorul sau conducătorul despre imposibilitatea de a se prezenta la serviciu;

- munca de noapte va fi considerată munca prestată între orele 22:00 și 04:00 și nu 22:00 și 06:00, cum este în prezent.

Amintim că Președintele Igor Dodon a refuzat să promulge anumite legi, printre care și modificările la Codul Muncii, și le-a trimis înapoi în Parlament. Legislativul, însă, le-a votat a doua oară, iar Igor Dodon s-a lăsat înduplecat și le-a promulgat într-un final.