Dacă valoarea tichetului de masă depăşeşte 45 de lei...

  • 1 dec. 2017, 10:23
  • 855

Conform Legii nr.166 din 21.09.2017, angajatorul este în drept sa ofere angajatilor săi tichete de masă cu valoare nominal cuprinsă între 35 şi 45 lei, cheltuieli care vor fi deductibile în scopuri fiscale. În cazul in care angajatorul oferă tichete de masă cu costul ce depăşeşte 45 lei, atunci marimea depăşirii urmează a fie impozitată cu PAS (6%+23%), PAM (4.5%+4.5%) si impozit pe venit de la PF? 

În principiu, răspunsul la întrebare îl găsim în art. 4 din Legea cu privire la tichetele de masă, care prevede că 

1) Valoarea nominală deductibilă a unui tichet de masă pentru o zi lucrătoare trebuie să fie cuprinsă între 35 și 45 de lei și 

2) Angajatorii pot acorda tichete de masă cu valoarea nominală mai mare de 45 lei, diferența dintre maximul prevăzut și valoarea nominală acordată fiind nedeductibilă.

Suplimentar comunicăm că, conform art. 19 lit. a) din Codul fiscal, facilităţile impozabile acordate de angajator includ plăţile acordate salariatului de către angajator pentru recuperarea cheltuielilor personale, precum şi plăţile în favoarea lucrătorului, efectuate altor persoane, cu excepţia plăţilor în bugetul asigurărilor sociale de stat şi a primelor de asigurare obligatorie de stat, a plăţilor menţionate la art.24 alin.(20), precum şi a plăţilor aferente cheltuielilor suportate şi determinate de angajator pentru transportul, hrana şi studiile profesionale ale angajatului, conform modului stabilit de Guvern.

Astfel, în cazul în care angajatorul va oferi tichete de masă valoarea cărora va depăşi 45 lei, din diferenţă se va calcula impozitul pe venit în modul general stabilit de Codul fiscal.

Totodată, din valoarea tichetelor de masă care depăşeşte limita stabilită de legislaţie care nu se supune impozitării, se vor calcula în modul general stabilit prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii.