Consultări publice pe marginea proiectului noului Cod funciar

  • 8 oct. 2019, 11:20
  • 448

Consultările publice pe marginea proiectului noului Cod funciar vor continua până la finele lunii curente.

Proiectul este publicat pe platforma guvernamentală particip@gov.md, transmite IPN.

Prin proiect se propune descentralizarea funcțiilor din domeniul relațiilor funciare. Informația din Cadastrul funciar, păstrată în prezent pe suport de hârtie, se propune să fie introdusă într-un sistem informațional automatizat, concepția căruia urmează să fie aprobată de Guvern. Cadastrul funciar va interacționa cu alte registre și va fi actualizat  o dată la patru ani.

Proiectul noului Cod funciar identifică soluții pentru situațiile când are loc  trecerea terenurilor din proprietatea statului în cea a autorităților publice locale, schimbarea destinației terenurilor, situațiile cu drumurile tehnologice și de exploatare, amplasate pe terenurile agricole, construcțiile permise pe acestea.

Mai multe prevederi se referă la terenurile care nu sunt prelucrate.  

Dacă acestea sunt într-o stare fitosanitară necorespunzătoare mai mult de doi ani, administrațiile locale vor putea dispune darea acestora în arendă.

Proprietarul va fi somat și va avea la dispoziție 3 luni să decidă ce face în continuare.  Dacă nu va fi nicio reacție, autoritatea publică locală poate să dea terenul în arendă pe o perioadă de 5 ani. Dar dreptul de proprietate se păstrează.

Controlul de stat asupra utilizării și protecției terenurilor, potrivit proiectului, se va efectua de Guvern prin intermediul Inspectoratului pentru Protecția Mediului.