Circa 7.000 de terenuri proprietate publică a statului au ajuns la Agenția Proprietății Publice

  • 12 mar. 2019, 10:25
  • 500

În ultima ședință Guvernul a aprobat o listă a terenurilor proprietate publică a statului ce trec în administrarea Agenției Proprietății Publice (APP). E vorba de circa 7.000 de terenuri, suprafața cărora variază de la câţiva ari la câteva sute de hectare, scrie mold-street.com.

Documentul prezentat de Vladimir Baldovici, directorul APP, prevede transmiterea în gestiunea APP a terenurilor din administrarea autorităților publice centrale, autorităților de stat și instituțiilor publice de stat care administrează/gestionează terenurile proprietate publică a statului.

Măsură pentru a proteja averea statului

Totodată a fost aprobată și o listă a terenurilor proprietate publică a statului, domeniul privat, care la fel va fi în administrarea Agenției Proprietății Publice.

Totuși la cererea ministrului Finanţelor Ion Chicu, terenurile aflate în gestiunea Serviciului Vamal au fost excluse din listă şi nu vor trece în administrarea APP. Motivele acestei excepţii nu au fost enunţate.

Vladimir Baldovici, directorul APP a declarat că decizia este parte a unor măsuri luate pentru a face regulă în ceea ce se numește proprietatea statului.

În acest sens el a adus ca argument rapoartele de audit ale Curții de Conturi care anterior a constatat încălcări grave la administrarea terenurilor și imobilelor proprietate publică la nivel de stat sau de autorități locale, fapt ce a dus la situații când statul a pierdut active şi venituri considerabile.

Potrivit şefului APP aceste măsuri sunt prevăzute şi de Legea privind delimitarea proprietăţii publice și terenurile proprietate publică a statului aflate în gestiunea întreprinderilor de stat şi a celor indicate în Lista unităţilor ale căror terenuri destinate agriculturii rămân în proprietatea statului.

E adevărat că toate acestea se întâmplă după introducerea de Parlament în regim de urgenţă la finele anului trecut a unor modificări în legislaţie. Printre acestea se numără prevederea că Guvernul, în termen de 3 luni va transmite în gestiunea APP terenurile proprietate publică a statului aferente bunurilor imobile proprietate publică a statului aflate în gestiunea autorităților administrației publice centrale și va aduce actele sale normative în concordanță cu legea în cauză.

În plus Legea privind delimitarea proprietăţii publice prevede că listele bunurilor imobile proprietate publică a statului, delimitate după apartenență și domenii, se aprobă deja prin hotărîre de Guvern.

Nimic nu se poate face fără acordul prealabil al APP

O altă inovaţie este faptul că autorităților publice centrale, autorităților de stat și instituțiilor publice de stat li se interzice, fără acordul prealabil al APP să inițieze formări de bunuri (terenuri) noi, ceea ce în opinia conducerii Agenţiei va permite un control mai strict a modului cum sunt gestionate sau privatizate terenurile.

Continuarea articolului o puteți citi pe mold-street.com.